Gazdaság

Vezetékesen még mindig olcsóbb beszélni

Vezetékesen még mindig olcsóbb beszélni

2011. április 7., csütörtök
Vezetékesen még mindig olcsóbb beszélni

Kevesebb hagyományos előfizetéssel, de egyre többet telefonálunk vezetékes hálózaton, közel 500 millió percet havonta. Az elmúlt 10 évben folyamatosan csökkentek a vezetékes telefon tarifák az EU-ban és hazánkban is, a legolcsóbban még mindig vezetékes hálózatokon belül tudunk beszélni egymással.

Bár 2008 óta viszonylag stabil a hazai fix telefon előfizetések száma, folyamatos csökkenés tapasztalható. Jelenleg a magyar háztartások 60%-ban, 2 millió 973 ezer vezetékes „hangátviteli csatorna” van. Az elmúlt 1 évben közel 70 ezer vezetékes telefon előfizető tűnt el, azonban az utóbbi fél év tendenciája azt mutatja, akik maradtak, egyre többet beszélnek. Az Invitel szerint ez egyrészt az egyre kedvezőbb árú szolgáltatás csomagoknak köszönhető, de utalhat arra is, hogy egyre többen ismerik fel, a vezetékes telefonok tudatosabb használatával spórolhatnak a telefonszámlán. A vállalat a fogyasztói szokásokat figyelembe véve, lehetőséget biztosít lakossági ügyfeleinek arra, hogy áprilisban minden pénteken ingyen beszéljenek bármilyen belföldi vezetékes hálózaton, emellett célja, hogy felhívja a figyelmet a tudatos telefonhasználatra.

„Bár a legolcsóbban még mindig a vezetékes telefonokon keresztül beszélhetünk egymással, elképesztően sok, közel 12 millió mobiltelefon - SIM kártya - van forgalomban hazánkban. A mobilok előnyben részesítése a vezetékes telefonnal szemben nyilván sok szempontból érthető, de ha valaki spórolni szeretne, érdemes megtartani a vezetékes telefont. Kevesen számolunk utána, de például a nagycsaládosok, gyermeküket egyedül nevelő, szüleiktől távol lakó, vagy a sok időt otthon töltő ügyfelek számára kimondottan sokat érhet, ha tudatosabban telefonálnak, például mobil helyett sok esetben a vezetékesen” – mondta Fejes Tibor, az Invitel lakossági ügyfélportfolió-menedzsment igazgatója. „A kedvező csomagajánlatok természetesen motiválják az ügyfeleket, azonban ez önmagában már nem elegendő, a szolgáltatók – és az iparághoz kapcsolódó szervezetek– egyik fő feladata az, hogy a tudatos használatról is informálja az előfizetőket” – tette hozzá Fejes Tibor.

Vezetékes telefon vs. mobiltelefon ár-érték aránya

A legutóbbi kutatások azt mutatják, hogy a vezetékes telefon-előfizetéssel rendelkező háztartások 55%-a azért használ vezetékes telefont (is), mert úgy gondolja összességében jobban megéri. Ez pedig elsősorban azt jelenti, hogy a vezetékes telefon a hálózaton belül árban továbbra is verhetetlen. A tudatosabb telefonálási szokások havi szinten több ezer forintot is jelenthetnek az előfizetőknek.

Mindemellett nem szabad elfelejteni azt a tényt sem, hogy a vezetékes telefonszolgáltató által nyújtott minőség magasan kiemelkedik a többi alternatíva közül (megbízhatóság, rendelkezésre állás, hangminőség, jel-zaj viszony, stabilitás, megszakadás, stb.). Erre nem hat az áramszünet és itt nem merül le az akkumulátor sem. Mind a mobilhang, de még inkább a kábelhang szolgáltatás ebben a tekintetben messze elmarad a hagyományos telefonszolgáltatástól.

Nem áprilisi tréfa: áprilisban ingyen péntek az Invitelnél

Az Invitel ügyfeleire bízza a döntést, áprilisban ugyanis a cég egyetemes szolgáltatási területén, az analóg telefonszolgáltatással vagy azt tartalmazó szolgáltatáscsomaggal rendelkező lakossági előfizetők 2011 áprilisában minden pénteken, egész nap forgalmi és kapcsolási díj fizetése nélkül hívhatnak bármely belföldi vezetékes telefonszámot. Az április 1-től április 30-ig tartó akció nem titkolt célja, hogy felhívják az ügyfelek figyelmét a vezetékes hangszolgáltatások költséghatékonyságára. Az előfizetőknek emellett májusban sem kell lemondani erről a lehetőségről, mert olyan csomagajánlattal készül a szolgáltató, amelyben havi minimális összegért – más kedvezmények mellett –, továbbra is megmarad a pénteki ingyenes beszélgetések lehetősége.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.