Közélet

Vásárhely a mozgáskorlátozott igazolványokról

Vásárhely a mozgáskorlátozott igazolványokról

2011. április 9., szombat
Vásárhely a mozgáskorlátozott igazolványokról

A kormányhoz fordul a mozgáskorlátozott igazolványokkal kapcsolatos visszaélések csökkentése érdekében a hódmezővásárhelyi önkormányzat; az alföldi város közgyűlése felterjesztésében azt kéri, egységesítsék az okmányról szóló jogszabályi környezetet, alakítsák át a közokirat kiállításának folyamatát, s dolgozzanak ki hatékony ellenőrzési rendszert.

Göbl Vilmos,

az önkormányzat sajtóreferense szombaton az MTI-nek elmondta, a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványának igényléséhez háziorvosi, szakorvosi, gyermekorvosi, vagy egyéb, egészségügyi intézményi szakvélemény szükséges, ennek megléte esetén az okmányirodák kötelesek kiállítani az igazolványt. Azaz, bár legalább hat különböző rendelet szabályozza az igazolvány és az egyéb kedvezmények igénylésének feltételeit, nincs olyan felülvizsgálati fórum, amely a szakvélemény kiállítását ellenőrizné, és az esetleges visszaéléseket ki tudná szűrni. A mozgásában korlátozott személyek számára a közlekedési és a parkolási kedvezmények elengedhetetlenül szükségesek a mindennapi életvitelük során, de egyúttal olyan előnyöket is biztosítanak – így például az ingyenes parkolást –, amellyel sajnos sokan jogosulatlanul visszaélnek. A közgyűlés ezért azt kéri a kormánytól, vizsgálják felül az igazolványok kiállításával kapcsolatos 2003-as kormányrendeletet, a jogosultság megállapításában a jövőben vegyen részt egy független orvos-szakmai fórum; a visszaélések elkerülése érdekében alakítsanak ki a jelenleginél hatékonyabb ellenőrzési formákat; a szétaprózott szabályozás helyett pedig alkossanak egységes szerkezetű jogszabályt. Bár a mozgásában korlátozott személyeknek kiadott igazolvány nem áll kapcsoltban sem a jogosítvánnyal, sem a gépjármű- tulajdonnal, mégis szemléletes adat, hogy Hódmezővásárhelyen jelenleg 1918 személy rendelkezik ilyen kedvezményes parkolási igazolvánnyal, míg az összes nyilvántartott személyautó száma 12 ezerre tehető – közölte a sajtóreferens.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.