Közélet

Uniós forrásokból működik majd a Duna-stratégia

Uniós forrásokból működik majd a Duna-stratégia

2011. április 15., péntek
Uniós forrásokból működik majd a Duna-stratégia

EU-s forrásokból tervezik működtetni az uniós külügyminiszterek által nemrég jóváhagyott Duna-stratégiát. A számos régiós együttműködési terület közül az árvíz és az aszály elleni védekezést, továbbá az energiaellátást és energiabiztonságot elősegítő programokat emelte ki Barsiné Pataky Etelka, a program magyarországi kormánybiztosa, aki a Duna Televízió Közbeszéd című műsorának nyilatkozott a témáról.

A kormánybiztos abban bízik, hogy már rövid is távon látható, az állampolgárok által érzékelhető eredményei lesznek a programnak, melyben Ausztria, Bulgária, Csehország, Magyarország, Németország, Románia, Szlovákia, Szlovénia mellett a nem EU-tag Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Moldova és Ukrajna vesz részt. Uniós forrásból működtetik majd a Duna-stratégia programjait, mivel egyik tagállam sincs most olyan gazdasági helyzetben, hogy saját forrásokat rendeljen a programhoz – nyilatkozta

Barsiné Pataky Etelka

. Különösen igaz ez szerinte az unión kívüli tagokra, például Horvátországra, Szerbiára vagy Ukrajnára.

A most futó büdzsé “maradványpénzeit” használnák

Konkrét forrást képeznek az unió 2013-ig érvényes költségvetésében megszavazott, de még fel nem használt pénzek – tudtuk meg. “Az lenne a cél, hogy a Duna-stratégia zászlaja alatt a közös, jó cél érdekében használjuk fel a még el nem költött forrásokat” - mondta a magyar kormánybiztos, aki szerint ebbe beleférhetne a pénzek kisebb mértékű átcsoportosítása is. Ami Magyarországot illeti, elég sok pénzt elköltöttünk már a jelenlegi uniós büdzsében rendelkezésünkre álló forrásokból – érvelt a kormánybiztos, aki a megújuló energiákra szánt pénzeket tudná elképzelni a Duna-stratégia egyik magyar forrásaként.

Geotermikus energia, árvíz és aszály elleni védelem

“Igyekeztünk a programokat a Széchenyi-tervre felépíteni. Amit a Széchenyi-terv támogat az országon belül, mi is azokat támogatnánk a régióban, például a geotermikus energia hasznosítását ” - hangsúlyozta a Közbeszéd vendége. A másik két terület, ahol a régiós együttműködés további fejlesztésére van szükség – és erre jó lehetőséget is kínál a Duna-stratégia – :az árvizek és az aszály elleni védekezés – érvelt Barsiné Pataky Etelka. A kormánybiztos bízik abban, hogy a program keretében víztározók, gátak, öntözőrendszerek fejlesztését támogatják majd EU-forrásokból Magyarországon. További cél az árvízi előrejelzés rendszerének fejlesztése, a kérdésben érintett országok között még szervezettebb együttműködés kialakítása.

Júniusban kerül rá a végső pecsét

“Most, hogy elfogadtuk a stratégiát Brüsszelben – amire a végső pecsétet júniusban üti rá az Európai Tanács –, most vagyunk abban a helyzetben, hogy dolgozhatunk a konkrét projekteken, amiket júniusban szeretnénk bemutatni a kormánynak” - hangsúlyozta a kormánybiztos. Annak köszönhetően, hogy Magyarország több területen is koordinátori szerepet vállalt a Duna-stratégia megvalósításában, most mi koordinálhatjuk a régióban az energetikai célú törekvéseket és beruházásokat. A kormánybiztos példaként említette, hogy Horvátország szeretne egy cseppfolyósgáz-terminált építeni, ami akkor is biztosítaná a gázellátást , amikor “bizonyos politikai események miatt máshonnan nem annyira jön a gáz”. A stratégiával váratlanul kinyílt az együttműködésben résztvevő országokat felölelő régió, és Magyarország lehetőséget kapott arra, hogy saját sorsán túl az egész régió helyzetén is javíthasson – hangsúlyozta Barsiné Pataky Etelka a Közbeszéd stúdiójában. (Forrás: Duna Televízió Pintér Attila, felelős szerkesztő)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.