Közélet

Térfigyelő kamerán a gyöngyöspatai verekedés kezdete (FRISSÍTVE)

Térfigyelő kamerán a gyöngyöspatai verekedés kezdete (FRISSÍTVE)

2011. április 27., szerda
Térfigyelő kamerán a gyöngyöspatai verekedés kezdete (FRISSÍTVE)

Verekedés tört ki késő este Gyöngyöspatán. A romák botokkal, vascsövekkel rontottak a Véderő nevű szervezet tagjaira. Négyen sérültek meg, több embert előállítottak csoportos garázdaság miatt. A verekedés kezdetét egy térfigyelő kamera rögzítette

Verekedés tört ki keddről szerdára éjjel Gyöngyöspatán a Véderő nevű szervezet és a helyi romák között. Az önvédelmi csoport parancsnoka azt állítja: botokkal, vascsövekkel támadtak rájuk. Az összecsapásban négyen sérültek meg. A katonai kiképzőtábort szervező mozgalom egyik tagja olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy még éjszaka megműtötték a hatvani kórházban.

Egy részeg robbantotta ki a verekedést?

A térfigyelő kamera képei szerint az után tört ki a verekedés kedd este a Heves megyei Gyöngyöspatán, hogy egy ittas férfi könnyített magán a Bem utcánál - tájékoztatta a rendőrség szerdán az MTI-t. Az ott lakó romák szóvá tették a községben tartózkodó férfi magatartását. Erre a petőfibányai férfi provokálta a romákat, majd közéjük ment, és ez után tört ki a verekedés - közölte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Egy másik férfi, aki a helyszínen megsérült, a kórházban úgy nyilatkozott, hogy ő a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagja - tette hozzá Soltész Bálint. Korábban elmondta: a gyöngyösi rendőrkapitányság egy 36 éves gyöngyöspatai férfi ellen indított eljárást a kedd esti verekedés után, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság megalapozott gyanúja miatt. További hat embert állítottak elő szerdán kora délutánig. A tájékoztatás szerint mintegy 40-50 fős, kéziszerszámokkal felszerelt tömeg verekedett össze négy férfival, akik a cigánysor felé indultak. Az egy súlyos és két könnyű sérültet kórházba szállították. A gyöngyösi rendőrkapitányság illetékességi területére elrendelt fokozott rendőri ellenőrzést meghosszabbították április végéig - mondta Soltész Bálint. Március elejétől több mint két hétig járőröztek a településen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, a múlt hétvégére pedig harci kiképzőtábort hirdetett a romatelep szomszédságában lévő, Kecskekő elnevezésű területre a Véderő elnevezésű szervezet. A tábor meghirdetett időtartamára a Vöröskereszt közreműködésével Csillebércen, illetve Szolnok-Tiszaligeten helyeztek el 267 gyöngyöspatai roma asszonyt és gyermeket. A Véderő táborában megjelentek közül nyolc embert - köztük a szervezet vezetőjét, Eszes Tamást - múlt pénteken őrizetbe vett a rendőrség garázdaság szabálysértésének gyanújával. Az Egri Városi Bíróság hétfőn nem jogerősen megszüntette velük szemben az eljárást. Kedd este verekedés tört ki a helyi romák és négy férfi között, egyikük a Véderő "őrmestere", míg hárman állítólag a Betyársereg elnevezésű szervezet tagjai. Az MTI tudósítója a helyszínen azt látta, hogy a Véderő tagjait és szimpatizánsaikat gyöngyöspatai magánházakban szállásolják el. Továbbra is fokozott a rendőri készültség az egész faluban. Azok közül, akiknek a szabálysértési őrizetét hétfőn szüntette meg az egri bíróság, többen is a községben tartózkodnak.

Korábban írtuk

A cigánysorra vezető utakat a rendőrség a helyszínelés idejére lezárta. Több embert előállítottak, ellenük csoportos garázdaság miatt indult eljárás. „Kedden a késő esti órákban érkezett a bejelentés, miszerint Gyöngyöspata belterületén eddigi információink alapján két több főből álló társaság összeszólalkozott, majd tettlegességig fajult közöttük a nézeteltérés. Három főt szállítottak a mentők kórházba, egy személy súlyos, ketten pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek. A gyöngyösi rendőrkapitányság csoportos garázdaság megalapozott gyanúja miatt kezdett nyomozást. A helyszíni szemle a hajnali órákban befejeződött, a nyomok értékelése és a tanúk meghallgatása ezekben a percekben is folyamatban van” – mondta

Soltész Bálint

, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A településen megerősítették a rendőri védelmet, több száz egyenruhást vezényeltek a faluba. A Véderő parancsnoka azt állítja: a romák készültek a támadásra, kifigyelték őket, hogy mikor csaphatnak le rájuk.

Eszes Tamás

szerint mindezt a térfigyelő kamera is rögzítette. A vezető egyébként az akció idején nem tartózkodott a faluban. Eszes Tamás elmondása szerint ájulásig vertek körülbelül hetvenen, nyolcvanan két embert. Vascsövekkel, karókkal, és amit hoztak, azzal támadtak. „Biztos vagyok benne, hogy szervezett, előre kitervelt támadás volt” – tette hozzá. A romák szerint viszont a Véderő provokálta őket - ezért a cigánysoron élők úgy védekeztek, ahogy tudtak. A helyi kisebbségi önkormányzat vezetője szerint akkor szabadultak el az indulatok, amikor házaikat kövekkel kezdték dobálni a terepszínű egyenruhát viselő fiatalok.

Farkas János

a hírTV-nek azt mondta: este tíz óra körül, álmukban támadtak rájuk. A roma vezetők szerint napközben a verekedést több kisebb konfliktus előzte meg, állítólag fegyvert is fogtak rájuk. Ezzel a romák szerint azt akarta elérni a Véderő, hogy a cigánysor bejáratához vezényelt rendőri erőket megosszák. „Ittak, mulatoztak, lejöttek, tetőket dobáltak. Egy tizennégy éves gyereket azonnal leütöttek, amikor kijött a házából. Be akarták támadni a házakat is, ezek fasiszták, betyárgárdisták, véderősök és a szebb jövőért polgárőrök, ezek egyek” – nyilatkozta Farkas János, a Gyöngyöspatai Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Mint mondta, a riadalomra kelt fel, majd rendőrt hívott, hiszen mint hozzátette, természetes módon ők nem bíráskodnak, és megbíznak a mindenkori rendőreikben. Arra a kérdésre, hogy miként sérültek meg a véderősök azt válaszolta, amikor kirohantak a rendőrök, volt egy kis összecsapás, csetepaté.

Gyucsány egymilliót ajánl fel és nácizik

Nácikérdésnek minősíti Gyurcsány Ferenc a gyöngyöspatai helyzetet a Facebook közösségi portálon közzétett legfrissebb bejegyzésében. A volt szocialista miniszterelnök szerint a kormánynak, ha kell, szigorítania kell a jogszabályokat a szélsőjobboldal elleni fellépéshez. A politikus demonstrációra, jogi vagy anyagi segítségnyújtásra szólít fel minden demokratát. Ő maga egymillió forintot ajánlott fel a gyöngyöspatai cigányok megsegítésére. A kedd éjszaka Gyöngyöspatán történt tömegverekedés azt bizonyítja, hogy „Magyarországon a közbiztonság válságba került és a Fidesz-kormányzat nem képes garantálni sehol az országban a rendet és a közbiztonságot" – mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a Jobbik frakcióvezető-helyettese, Volner János. a Jobbik követeli, hogy a „szerencsétlenkedő, elbizonytalanodott és politikai érdekeknek alávetett rendőrség helyett állítsák fel a csendőrséget, mert egy ilyen szakosodott, a cigánybűnözéssel a harcot felvenni tudó rendészeti egység nélkül nem lesz képes felvenni a harcot a kormányzat a jelenlegi helyzettel".

Összepakolt néhány cigány család

- Továbbra is fokozott a rendőri jelenlét a Heves megyei Gyöngyöspatán. Nem tudni pontosan, hány rendőr járőrözik az utcákon, azonban egyenruhások kellő létszámban biztosítják a rendet. Időközben roma családok pakoltak össze és hagyták el a települést, félnek a betyároktól. Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője szerint összehangolt működésre van szükség a további konfliktus kialakulása ellen. A fideszes politikus egész éjjel közvetített a szemben álló csoportok között. Horváth szerint egyes politikai erők a kormányt lejárató balhén dolgoznak. A kormánymegbízott hozzátette: két hónap alatt 40 millió forintot költöttek az adófizetők pénzéből a kiemelt rendőri biztosításra. Állítása szerint a feszültséget szító politikai erők nem nyugszanak meg. Gyöngyöspata alpolgármestere 13 órakor sajtótájékoztatót tart, a képviselő-testület álláspontját ekkor ismertetik - jelentette a hírTV helyszíni tudósítója.

A kisebbségi ombudsman is megszólal

A kisebbségi ombudsman azonnali személyes találkozót kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnökkel a kedd éjszaka "Gyöngyöspatán lezajlott tragikus események miatt". Kállai Ernő véleménye szerint az államnak kell normalizálnia a körülményeket Gyöngyöspatán. A kisebbségi ombudsman szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy közvetlenül megkereste a belügyi tárcát is, és Kontrát Károly parlamenti államtitkár azt ígérte, minden szükséges intézkedést megtesznek a közrend és közbiztonság megőrzése érdekében. A települést rendőri erőkkel lezárják, és nem engedik be azokat a nem helyi lakosokat, akikről feltételezhető, hogy a további rendbontás szándékával közelítenek - tette hozzá. A kisebbségi ombudsman úgy vélekedett: a múlt héten nyilvánosságra hozott jelentésében felvázolt forgatókönyv tovább íródott, a helyben kialakult feszültségek véres verekedésbe torkolltak. Ezek közvetlen körülményei ugyan nem tisztázottak, "mindannyian tudjuk azonban", hogy a hónapokig tartó "megszállás" és az azóta felgyűlt félelem és feszültségek mellett a folyamatos provokáció váltotta ki az eseményeket - közölte. Kállai Ernő szerint nem lehet abban reménykedni, hogy a történet végére kedd éjjel pont került. Kiemelte: az elmúlt hetek pártpolitikai villongásai és "egymásra mutogatása" után az államnak kell normalizálnia a körülményeket. Nem tudjuk, hogy kinek lehet az érdeke egy polgárháborús helyzet kialakulása, de a felelősen gondolkodó embereknek biztosan nem - szögezte le a kisebbségi ombudsman. (Forrás: HírTV)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.