Közélet

Több mint harmincmilliárd az önhikiseknek

Több mint harmincmilliárd az önhikiseknek

2011. április 15., péntek
Több mint harmincmilliárd az önhikiseknek

Harmincegy milliárd forintra pályázhatnak az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok (önhiki) országos szinten – jelentette be B. Nagy László kormánymegbízott a megye jegyzőinek pénteki értekezletén, ahol az érdeklődők részletes tájékoztatást kaptak a pályázati rendszer változásairól, illetve az őszi népszámlálásról is. Az önkormányzatok nehéz helyzetéről árulkodik, hogy megyénkből tavaly 20 településnek ítélt meg a minisztérium önhikit, összesen 223 millió forint értékben.

Régóta tudott, hogy az önkormányzatok jelentős része nehéz anyagi helyzetben van.

Ahogy portálunkon tavaly beszámoltunk róla,

csökkenő tendenciát mutatott az elmúlt években az önhikire pályázók száma, ám ennek oka az volt részben, hogy az egyre szigorodó pályázati feltételeknek nem tudtak megfelelni az önkormányzatok. Csongrád megyében 2008-ben még 27, egy évvel később 26, míg tavaly összesen húsz település részesült önhikiben. Idén első körben április 30-áig pályázhatnak működési adósságaik rendezésére az önkormányzatok, melyre 31 milliárd forintot különített el az állam.

B. Nagy László

kormánymegbízott portálunknak elmondta, hogy változások történtek az önhiki összegszerűségében, a feltételrendszerben, továbbá és kifizetés módjában és gyorsaságában is.

„Hatvan napnál régebbi ki nem fizetett szállítói számlákra lehet pályázni vagy élelmezéssel kapcsolatos ki nem fizetett anyag- és szállítói költségekre, illetve a köztudottan alulfinanszírozott megyei önkormányzatok is pályázhatnak önhikire” – mondott példákat a kormánymegbízott arra, hogy mire is lehet fordítani ezt a forrást. B. Nagy László hangsúlyozta, hogy bár a 31 milliárdos keret nem fogja megoldani az önkormányzatok problémáit, arra számít, hogy idén többen fognak pályázni. Szigorú gazdálkodást kell folytatniuk az önkormányzatoknak, hiszen például a könyvvizsgálói negatív záradék kizáró ok az önhikinél, illetve az is, ha egy önkormányzat túl sokat költ saját hatáskörben olyan feladatokra, melyek nem kötelezőek. „Az előző esztendő hét típusú támogatását ötvözi az idei önhikis pályázati rendszer összesen öt támogatási formában” – tájékoztatta a jegyzői értekezlet résztvevőit

Kovátsné Puskás Ildikó

, a Magyar Államkincstár önkormányzati főosztályának vezetője. Mint elmondta az idei pályázat egyszerűbb mint a korábbiak, hiszen míg tavaly húsz mellékletet és nyolc függeléket kellett csatolni, addig idén összesen nyolc mellékletet kell kitölteni a pályázathoz. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy szigorúak a feltételek, így minden önkormányzatnak körültekintően kell kitöltenie a nyomtatványokat. Idén egyébként lényegesen magasabb a támogatási összeg, hiszen 2010-ben a klasszikus önhikire közel 10 milliárdos keret állt rendelkezésre, míg idén 31 milliárd. Az értekezleten

Polner Eörs,

a kormányhivatal főigazgatója

a zenés-táncos rendezvények biztonságosabbá tételével kapcsolatos feladatokról

tájékoztatta a jegyzőket, majd az ülésen szó volt az őszi népszámlálással kapcsolatos közigazgatási feladatokról is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.