Gazdaság

Több hitelt vettünk fel, mint törlesztettünk

Több hitelt vettünk fel, mint törlesztettünk

2011. április 29., péntek
Több hitelt vettünk fel, mint törlesztettünk

Idén márciusában a szezonálisan nem igazított adatok szerint a háztartások az előző hónaphoz hasonlóan forintban több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, míg devizában többet törlesztettek, mint amennyit felvettek, azaz nettótörlesztők voltak. Ezek következtében a háztartások hitelállománya csökkent – áll a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb közleményében. A háztartási hitelek kamatköltsége márciusban tovább nőtt.

Március folyamán a háztartások betétállománya forintban csökkent, deviza-betéteik állománya nőtt. A nem pénzügyi vállalatok forintban nettó hitelfelvevők voltak, míg devizában kevesebb hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, hitelállományuk összességében csökkent. Emellett forintban több betétet vettek ki, mint amennyit elhelyeztek, míg deviza-betéteik állományát növelték. A betétállományuk ezek eredőjeként az előző hónaphoz képest csökkent – áll az MNB jelentésében. Az MNB egyik másik közleményéből kiderül, hogy a háztartások által felvett forint lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek hitelköltség mutatói növekedtek. A deviza jelzáloghitelek részaránya márciusban az újonnan folyósított hiteleken belül 3 százalék volt. (Forrás:

Világgazdaság Online

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.