Közélet

Tényfeltáró bizottság létrehozását javasolja a Fidesz

Tényfeltáró bizottság létrehozását javasolja a Fidesz

2011. április 28., csütörtök
Tényfeltáró bizottság létrehozását javasolja a Fidesz

Tényfeltáró bizottság létrehozását kezdeményezi a Fidesz a Gyöngyöspatán történtek miatt, illetve a településen zajló események tisztázására - jelentette be a parlament rendészeti bizottságának fideszes elnöke.

Kocsis Máté

közölte: a testületnek ki kell vizsgálnia a gyöngyöspatai romák múlt heti utaztatásának körülményeit, választ kell adnia arra, "ki és miért hazudta azt, hogy evakuálás történik", ki és miért keltett pánikot, kik állnak a magukat rendfenntartóknak álcázó bűnözők mögött, miből finanszírozzák őket. Hozzátette, azt is meg kell vizsgálni, hogy milyen szándék vezérli, milyen politikai felelősség terheli az ellenzéki pártok - mint fogalmazott - "jól összehangolt" közreműködését az ország feldúlásában. Az ügy politikai felelőseit mindenképpen meg kell találni - jelentette ki a kormánypárti politikus. Az országgyűlési képviselőkből álló vizsgálóbizottság május közepén alakulhat meg.

Az MSZP paritásos bizottság létrehozását támogatja

Az MSZP támogatja, hogy azonos számú kormánypárti és ellenzéki képviselőből álló parlamenti vizsgálóbizottság kutassa a Heves megyei Gyöngyöspatán történteket, és ha ilyen létrejön, részt fog venni a paritásos testület munkájában - mondta

Nyakó István

országgyűlési képviselő az MTI-nek. Nyakó István Kocsis Máté szavaira úgy reagált: úgy látja, hogy a fideszes bizottsági elnök a Gyöngyöspatán történtek politikai felelőseit keresi, noha azok kiléte világos. Felidézte azt is, hogy Kontrát Károly belügyi államtitkár kedden a parlamentben azt mondta, Gyöngyöspatán rend van, majd még aznap tömegverekedés tört ki a településen. "Ki a politikai felelős? Csak nem azok, akik korábban arról beszéltek, hogy nincs Gyöngyöspatán semmi gond?" - tette fel a kérdést. A szocialista politikus ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormánypárti képviselők csütörtökön bojkottálták a honvédelmi és rendészeti bizottság ellenőrző albizottságának ülését. Mint mondta, ahogy Kocsis Máté elvárja az ellenzéktől, hogy vegyen részt a gyöngyöspatai történéseket vizsgáló bizottság munkájában, úgy ők is elvárják a fideszes politikustól, biztosítsa, hogy párttársai eljárjanak az ellenőrző albizottság üléseire, ahol csütörtökön a többi között a hivatásos és kormánytisztviselői állomány titkosszolgálati eszközökkel történő megfigyelését is lehetővé tévő jogszabály lett volna napirenden.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.