Közélet

Teljesen leállhat a szegedi 2-es villamosvonal építése

Teljesen leállhat a szegedi 2-es villamosvonal építése

2011. április 8., péntek
Teljesen leállhat a szegedi 2-es villamosvonal építése

Hétfőn leállhat a szegedi 2-es villamosvonal építése, mivel az egyik konzorciumi tag adósa maradt a terveket készítő cégnek.

Nagy József

, a Nagy és Társai Bt. ügyvezetője csütörtökön az MTI-nek elmondta: cége készítette el a 2-es villamosvonal terveit a kivitelező konzorcium egyik tagja, a Középszolg Kft. számára. A tervekért kiállított számlák fizetési határideje lejárt, az elsőé még 2010 októberében, azok ellenértékét azonban a mai napig nem kapták meg. A tervezőcég február 16-án kezdeményezett felszámolást a Középszolg Kft. ellen és ideiglenesen felfüggesztette a szerzői jogvédelem alá eső tervek használati jogát. A felszámolás még nem emelkedett jogerőre, de az ideiglenes felfüggesztés miatt a kft. jelenleg nem építheti a villamospályát a szegedi Rókusi körúton - közölte Nagy József. A tartozással kapcsolatban többször is próbáltak egyeztetni az építőipari céggel és a kivitelező konzorciumot vezető cseh OHL ZS céggel is, a megbeszélések azonban nem vezettek eredményre. Ezért egy végső határidőt szabtak meg a kivitelezőknek: ha hétfőig nem kapják meg járandóságukat, kezdeményezik a tervek használati jogának hatósági felfüggesztését - mondta a szakember. Hozzátette: ez végső soron a beruházás teljes leállását eredményezi, s több engedélyt akkor is újra be kell szerezni, ha végül fizetnek az építők.

A MTI az ügyben megkereste a Középszolg Kft.-t, amely későbbre ígért választ. A villamosvonal építését koordináló Szeged Pólus Nonprofit Kft. projektvezetője,

Csanádi Zoltán

azt mondta, tud a két cég közötti jogvitáról, de a részleteket nem ismeri, mert az érintett vállalkozások közötti szerződésről van szó. A 2-es villamosvonal 3040 méteres vágányrendszerének, felső vezetékeinek, valamint a kapcsolódó egyéb építmények kivitelezésére 2009. december 4-én kötött szerződést az önkormányzat az OHL ZS vezette konzorciummal 2,085 milliárd forintos nettó vállalkozási díjért. A Csongrád Megyei Bíróságon csütörtökön kezdődött meg az a per, amelyben a szegedi önkormányzat 417 millió forint kötbért követel a kivitelező konzorcium tagjaitól a 2-as villamosvonal építésének csúszása miatt. Az építkezésnek a többször módosított határidő szerint 2010. szeptember 18-ára kellett volna befejeződnie, helyenként azonban még csak a földmunkákat végzik. A kivitelezők a beruházás befejezését most július közepére ígérik. A tárgyaláson az építőket képviselő ügyvédek kifejtették, a kivitelezés rajtuk kívül álló okokból, a többi között a pontatlan közműtérképek miatt csúszik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.