Közélet

Támogatás a határon túli magyar fiataloknak

Támogatás a határon túli magyar fiataloknak

2011. április 5., kedd
Támogatás a határon túli magyar fiataloknak

A nemzetpolitikai államtitkárság tájékoztatása szerint néhány héten belül megjelennek az oktatási-nevelési támogatások pályázati kiírásai.

Az illetékes államtitkárság azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek az elmúlt napokban láttak napvilágot, hogy késik az oktatási-nevelési támogatás folyósítása. A nemzetpolitikai államtitkárság közleményében kitér rá, hogy a határon túl élő óvodások és iskoláskorúak számára idén is lesz oktatási-nevelési támogatás. A pályázati kiírások késésének okát az illetékes államtitkárság a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. magyarországi bejegyzésének tulajdonítja. Miután megtörténik a bejegyzés, azt követően megjelenhetnek a pályázati kiírások, amelyekben ahogyan már előre jelezték bővül a támogatottak köre, hiszen a legutóbbi törvénymódosítások nyomán lehetővé vált, hogy az óvodások is részesülhessenek a támogatásokból. A pályázatok kiírásáig az érintettek türelmét kérik. A kedvezménytörvény 2002-es hatálybalépése óta biztosított oktatási-nevelési támogatások pályáztatása és odaítélése tanéves periódusban történik. A lebonyolító szervezetek a pályázatokat minden tanév második félévében írják ki. A rendelkezések értelmében a támogatás összege a kiskorúak nevelési-oktatási támogatására fejenként húszezer forint, tankönyv és taneszköz támogatására 2400 forint. E két támogatást a határon túli alap- és középfokú oktatási intézményben magyar nyelven vagy a magyar kultúra tárgyában tanulmányokat folytató tanuló együttesen igényelheti. 2009-ben és 2010-ben a kedvezménytörvény alapján járó oktatási-nevelési támogatás, valamint a szórványoktatás és a csángó magyarok támogatására 3,475 milliárd forintot terveztek be (a teljesítés tényleges adata nem ismert). A 2011. évi költségvetési előirányzat szerint a kedvezménytörvény alapján járó oktatási-nevelési támogatás, valamint a szórványoktatás és a csángó magyarok támogatása több mint ötmilliárd forintra növekedett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.