Írjon nekünk

Egyetem

Szakmai szemináriumok a Rendészeti Szakközépiskolában + HANG

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illestibor.jpg

Megjelent:

Az élet a legjobb tanítómester

A Szegedi Rendészeti Szakközépiskola ebben az évben a hallgatók részére szakmai szeminárium-sorozatot indított, mely egyedülálló a magyarországi rendészeti oktatásban. A program célja, hogy az itt tanuló diákokat ezeken a képzéseken – melyek szorosan kapcsolódnak az iskola programjában megfogalmazott, a napi rendőri gyakorlatra felkészítő, felvilágosító, és egyéb bűnmegelőzési tevékenységéhez – mélyebben, a hazai és nemzetközi gyakorlatot bemutató módon megismertesse a rendőri munka egyes, nemritkán speciális területeivel.

Az iskola korábban is próbálkozott már ismeretterjesztő előadások szervezésével, és ezt a gyakorlatot szerették volna egy keretrendszerbe foglalni. Ebben a félévben egy hosszabb sorozatnak indult, ahol három szemináriumot tartanak meg. A múlt hónapban a kábítószerekhez kapcsolódóan az illegális kábítószerlaborok felszámolásáról, illetve a tiltott szerek csempészetének felderítéséről hallhattak hosszabb előadásokat, így többek között a kábítószerek csoportosításáról, ezek felhasználásáról és a szervezetre gyakorolt hatásaikról az elismert toxikológus, Zacher Gábor is beszélt a hallgatóknak.
Ezen a héten az embercsempészet tárgykörében hívtak meg neves előadókat, akik a határőrizet, illetve az idegenrendészet szempontjából elemezték az unió számára is hatalmas problémát jelentő illegális migrációt, ennek megakadályozását, illetve felderítését. Májusban pedig a gépjárműcsempészethez és a lopott gépjárművekhez kapcsolódó, szemléltető eszközökkel, autókkal bemutatott előadáson vehetnek rész a rendőrhallgatók.
„Ez az előírt tananyagon felül, plusz ismeretanyagot nyújt a diákok számára” – ismertette a szemináriumi sorozat lényegét Bardócz Csaba rendőr ezredes, az iskola igazgatója. „Itt a valódi rendőri gyakorlatot ismerhetik meg. Nagy sikere volt az első, márciusi előadási napnak, hiszen remek előadókat sikerült meghívnunk, akik a szakma szinte minden fogását bemutatták. Az a dolgunk, hogy a jövő rendőreinek a tananyagon felül plusz ismereteket is át tudjunk adni.”

Az életből hozott példák

Az előadások során nem „tankönyvízű”, hanem valódi, az életből hozott példák során ismerkedhetnek meg a jövő rendőrei azokkal a szakmai fogásokkal, eljárásokkal, eseményekkel, melyekkel munkájuk során a későbbiekben naponta kell szembesülniük.
Az oktatók eddig is – tanórákon és az előírt gyakorlati képzéseken – mindig az élethez közeli, valódi szituációkon keresztül oktatták a diákokat, azonban ezzel – az országban egyedülálló kiegészítő – módszerrel nagyobb gyakorlati felkészültséggel tudják a végzősöket az iskolából kibocsátani, hiszen ezek a témák a tananyagban ilyen mélységben nem találhatók meg.
A végzősök szakmai orientációját is elősegítik a szemináriumok, hogy a későbbiekben milyen szakirányt válasszanak maguknak, vagy épp melyik legyen az a szakterület, amibe jobban „beleássák” majd magukat.
„Itt mindenki rendőr szeretne lenni, hiszen a romantikus képek bennük vannak” – összegezte a szemináriumi sorozat lényegét az iskola igazgatója. „De ez egy általános kép, és a rendőri pályának nagyon sok olyan szakterülete van, ami külön szakosodást igényel, gyakorlatilag specialistákra is szükség van. Ezeket a területek próbálják az előadások felvillantani, hiszen ezekben is nagyon sok munka, nagyon sok szép és nehéz feladat van. És ezt is meg kell oldani.”


Hallgassa meg Bardócz Csabával, a Rendészeti Szakközépiskola igazgatójával készült hanganyagunkat!

Kommentek

Egyetem

A csöpögő csaptól az indonéziai óriás teknősig

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illestibor.jpg

Megjelent:

Szerző:

Előadásokkal várták a természettudományi szakterülettel rendelkező pedagógusokat a Szegedi Tudományegyetem Egyetem utcai épületében. Az új ismeretek átadása mellett a szemléletformálás volt a rendezvény fő célja. Kommentek

Tovább olvasom

Egyetem

Jogi asszisztens hallgatók gyakorlati képzése a Szegedi Ítélőtáblán

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illestibor.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szegedi Ítélőtábla évek óta lehetőséget nyújt ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának jogi asszisztens képzésen résztvevők elmélyítsék gyakorlati tudásukat a táblabíróságon. Kommentek

Tovább olvasom

Egyetem

Megérkeztek az idei első megemelt fizetések a felsőoktatási dolgozókhoz

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illestibor.jpg

Megjelent:

Szerző:

Megérkeztek az idei első, újabb öt százalékkal megemelt fizetések a felsőoktatásban dolgozóknak – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára szombaton. Kommentek

Tovább olvasom

Aktuál