Egyetem

Szakmai szemináriumok a Rendészeti Szakközépiskolában + HANG

Szakmai szemináriumok a Rendészeti Szakközépiskolában + HANG

2011. április 14., csütörtök
Szakmai szemináriumok a Rendészeti Szakközépiskolában + HANG

Az élet a legjobb tanítómester

A Szegedi Rendészeti Szakközépiskola ebben az évben a hallgatók részére szakmai szeminárium-sorozatot indított, mely egyedülálló a magyarországi rendészeti oktatásban. A program célja, hogy az itt tanuló diákokat ezeken a képzéseken – melyek szorosan kapcsolódnak az iskola programjában megfogalmazott, a napi rendőri gyakorlatra felkészítő, felvilágosító, és egyéb bűnmegelőzési tevékenységéhez – mélyebben, a hazai és nemzetközi gyakorlatot bemutató módon megismertesse a rendőri munka egyes, nemritkán speciális területeivel.

Az iskola korábban is próbálkozott már ismeretterjesztő előadások szervezésével, és ezt a gyakorlatot szerették volna egy keretrendszerbe foglalni. Ebben a félévben egy hosszabb sorozatnak indult, ahol három szemináriumot tartanak meg. A múlt hónapban a kábítószerekhez kapcsolódóan az illegális kábítószerlaborok felszámolásáról, illetve a tiltott szerek csempészetének felderítéséről hallhattak hosszabb előadásokat, így többek között a kábítószerek csoportosításáról, ezek felhasználásáról és a szervezetre gyakorolt hatásaikról az elismert toxikológus,

Zacher Gábor

is beszélt a hallgatóknak. Ezen a héten az embercsempészet tárgykörében hívtak meg neves előadókat, akik a határőrizet, illetve az idegenrendészet szempontjából elemezték az unió számára is hatalmas problémát jelentő illegális migrációt, ennek megakadályozását, illetve felderítését. Májusban pedig a gépjárműcsempészethez és a lopott gépjárművekhez kapcsolódó, szemléltető eszközökkel, autókkal bemutatott előadáson vehetnek rész a rendőrhallgatók. „Ez az előírt tananyagon felül, plusz ismeretanyagot nyújt a diákok számára” – ismertette a szemináriumi sorozat lényegét

Bardócz Csaba

rendőr ezredes, az iskola igazgatója. „Itt a valódi rendőri gyakorlatot ismerhetik meg. Nagy sikere volt az első, márciusi előadási napnak, hiszen remek előadókat sikerült meghívnunk, akik a szakma szinte minden fogását bemutatták. Az a dolgunk, hogy a jövő rendőreinek a tananyagon felül plusz ismereteket is át tudjunk adni.”

Az életből hozott példák

Az előadások során nem „tankönyvízű”, hanem valódi, az életből hozott példák során ismerkedhetnek meg a jövő rendőrei azokkal a szakmai fogásokkal, eljárásokkal, eseményekkel, melyekkel munkájuk során a későbbiekben naponta kell szembesülniük. Az oktatók eddig is – tanórákon és az előírt gyakorlati képzéseken – mindig az élethez közeli, valódi szituációkon keresztül oktatták a diákokat, azonban ezzel – az országban egyedülálló kiegészítő – módszerrel nagyobb gyakorlati felkészültséggel tudják a végzősöket az iskolából kibocsátani, hiszen ezek a témák a tananyagban ilyen mélységben nem találhatók meg. A végzősök szakmai orientációját is elősegítik a szemináriumok, hogy a későbbiekben milyen szakirányt válasszanak maguknak, vagy épp melyik legyen az a szakterület, amibe jobban „beleássák” majd magukat. „Itt mindenki rendőr szeretne lenni, hiszen a romantikus képek bennük vannak” – összegezte a szemináriumi sorozat lényegét az iskola igazgatója. „De ez egy általános kép, és a rendőri pályának nagyon sok olyan szakterülete van, ami külön szakosodást igényel, gyakorlatilag specialistákra is szükség van. Ezeket a területek próbálják az előadások felvillantani, hiszen ezekben is nagyon sok munka, nagyon sok szép és nehéz feladat van. És ezt is meg kell oldani.”

Hallgassa meg Bardócz Csabával, a Rendészeti Szakközépiskola igazgatójával készült hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.