Közélet

Nem segíti a mai társadalom a tradicionális családokat

Nem segíti a mai társadalom a tradicionális családokat

2011. április 11., hétfő
Nem segíti a mai társadalom a tradicionális családokat
Szegeden tartotta meg a hét végén a Magyar Családterápiás Egyesület (MCSE) háromnapos, XXV. Jubileumi Vándorgyűlését. A tanácskozásra összesen több mint 600 résztvevők vártak a szervezők. Balogh Klárával, az egyesület elnökével nemcsak a szakma elfogadottságáról, hanem a mai családok problémáiról is beszélgettünk.- Milyen hivatásúakat tudhatnak a családterapeuták sorai között? - Sok segítő szakmából kerülnek ki családterápiás szakemberek, pszichológusok, pszichiáterek, szociális munkások és pedagógusok is jelen vannak a vándorgyűlésen. - Idén a közösségekre fókuszálnak. - Minden évben más a téma, az ideinek a közösségeinket választottuk, mivel a családok benne élnek különböző közösségekben, amelyek befolyással vannak a családra, és fordítva. Úgy szoktuk mondani, a család egy nyílt rendszer, kölcsönhatásban áll a környezetével. Ezek lehetnek egyszerű munkahelyi közösségek, baráti társaságok, vallási, politikai, iskolai közösségek - ezek mind hatnak a családra, az pedig az egyénre.

A beoltottak

- Milyen munkát végez egy családterápiás egyesület? - A Magyar Családterápiás Egyesület egyik fő tevékenysége, hogy segítő szakembereket képez, akik a családokkal foglalkoznak. Tartjuk a kapcsolatot a nálunk végzettekkel, információkat kapunk arról, hogy miként tudják ők a családterápiát a különböző intézményeknél elvégezni. - Sok akadállyal találkoznak a munkájuk során? - Nehézségek inkább az egyes intézményekben vannak, ahol vagy idő, vagy pénz nincs a családterápiára. Aki viszont "be van oltva" ezzel a szemlélettel, ragaszkodik ahhoz, hogy a családból ne csak egy embert kérdezzünk meg, hanem az egész kis közösséget. Úgy tudunk csak segíteni, ha az egész család erőforrását használjuk. Egy ember csak egy szempontból látja. Minél több tagot kérdezünk meg a családból, annál több szempontot kapnak ők maguk is, és ettől jobban tudnak ők maguk segíteni. A legfontosabb, hogy a család legyen kompetens a maga problémáját megoldani. - Mennyire fogadják szívesen az önök segítségét? - Képzésünk az egyik legelfogadottabb és legpreferáltabb, sokan jönnek hozzánk és használják az általunk nyújtott tudást. Minden családterapeuta "fertőzi" a környezetét, ha úgy éli meg egy család, hogy segítettünk nekik, maga körül terjeszti ezt az élményt. Azt tapasztalom, egyre többen tudnak róla és igénylik, a médiában is egyre nagyobb szerepet kap. A nyolcvanas években indult ez a mozgalom Magyarországon, azóta egyre nő azok száma, akik igényt tartanak a munkánkra.

Ki mosogat?

- Frázis az, hogy mennyire nehéz Magyarországon a családok helyzete, válások, csonkacsaládok, házasságon kívüli gyerekek stb. Szakemberként hogy látják, miért küzd jelentős gondokkal sok magyar család? - A családok pontosan azért mennek tönkre, mert benne élnek egy olyan közösségben, társadalomban, ami nem feltétlenül segíti azt, hogy a tradicionális családok megmaradjanak. Változik a család, új formációk keletkeznek. Mi azt a közösséget tekintjük családnak, melynek tagjai kapcsolatban élnek egymással, úgy gondolják, érzelmileg függnek egymástól, illetve fontosak egymásnak. A korábbi vérségi kötelékek helyett ma már egyre inkább az érzelmi szálak dominálnak. Így például vannak úgynevezett mozaikcsaládok, elvált és újraházasodott emberek, akik szintén tudnak jól működni, de gyakran sokkal nehezebb több helyről összejött embereknek egy közös együttműködést kialakítaniuk. Általában nagyobb az időigény is arra, hogy összehangolódjanak a családtagok. - A másik toptéma a házasság és a gyermekvállalás. - Igen, a házasodási kedv és a gyerekvállalási kedv is sokkal kisebb, mint korábban. Ez Nyugat-Európában is tendencia, azokban a családokban működik jobban a gyermekvállalás is, ahol a női-férfi munkamegosztásban rugalmasak a felek, és nem várják el a régi, tradicionális szerep- és munkamegosztásokat. Főleg az északi országokban sokkal elfogadott, hogy a szereposztás attól függ, ki hol dolgozik, kinek mennyi ideje van, ennek függvénye, hogy ki végzi a gyereknevelést vagy a háztartási munkákat. Ott sokkal rugalmasabbak. Mikor érkeznek orvostanhallgatók Norvégiából vagy Svédországból, megdöbbennek azon, hogy nálunk még mindig, még a fiatal egyetemista pároknál is mennyire le van osztva, hogy kinek mit kell csinálnia. - Milyen családképet szeretne közvetíteni az MCSE? - Maga a családterápia is változik. Amikor elindult ez a mozgalom, a család hierarchiáját, a családi szerepek tisztázását fontosnak tartottuk. Manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap az, hogy az adott kultúrából jövő család igényeit vegyük figyelembe. Teljesen idegen kultúrát nem lehet ráerőszakolni egy másik miliőből érkezőre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.