Kiköltöztettek csaknem háromszáz embert Gyöngyöspatáról a Véderő tábora miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kiköltöztettek 276 roma nőt és gyereket Gyöngyöspatáról péntek reggel a Véderő nevű mozgalomnak a településre meghirdetett, katonai alapismereteket oktató tábora miatt – közölte Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke az MTI-vel.

Az egyik szervező közlése szerint a kiköltöztetetteket a csillebérci ifjúsági központban szállásolják el, az autóbuszok már meg is érkeztek Budapestre. Farkas János elmondta, hogy a kiköltöztetés reggel 8 órakor, a Vöröskereszt közreműködésével zajlott. Utalt arra, hogy a Véderő a korábbi bejelentés szerint péntektől vasárnapig tartja a harci tábort Gyöngyöspatán. Csaknem 400 rendőr érkezett közben a településre.

Bangó Tamás, a Bátonyterenyén alakult Együtt a Közjóért Egyesület elnöke, az akció egyik szervezője az MTI-nek azt mondta: a romák saját maguk határoztak arról, hogy kimenekítik a gyerekeket és a nőket, hiszen az útvonal a Véderő táborába a cigánytelepen keresztül vezet, és félnek a fenyegetések miatti atrocitásoktól. Hozzátette, hogy a férfiak mind a településen maradtak, próbálják védeni otthagyott értékeiket – közölte Bangó Tamás.
Csaknem négyszáz rendőr tartózkodik Gyöngyöspatán, hogy megakadályozza, a Véderő nevű szervezet péntek délutáni rendezvényére érkezők a helyi cigánytelepen keresztül vonulhassanak át – közölte később Bangó Tamás az MTI-vel. Hozzátette: a rendőrök a romák által lakott településrészt lezárták, és a “félkatonai szervezet” által megvásárolt többhektáros területet is körbevették.
Bangó Tamás elmondta azt is, hogy a Heves megyei településre érkezett több országgyűlési képviselő, jelen vannak továbbá aktivisták, jogvédők, nemzetközi segélyszervezetek és több nagykövetség munkatársa is. A csillebérci gyermektábor mellett néhány fővárosi szállodába is költöztettek családokat – közölte a szervező.
A gyöngyöspatai roma asszonyok és gyermekek kiköltöztetésről a rendőrség nem tudott, abban nem vettek részt – mondta a Heves Megyei Rendőrkapitányság szóvivője az MTI tudósítójának a helyszínen. Soltész Bálint közölte: péntek reggeltől húsvéthétfő reggel 6-ig fokozott rendőri ellenőrzést tartanak a gyöngyösi kapitányság teljes illetékességi területén.
A megyei rendőrök mellett a Készenléti Rendőrség emberei is részt vesznek a cigánytelep és a Véderő tábora közötti sáv lezárásában – tapasztalta az MTI tudósítója. A helyi kisebbségi önkormányzat területrendezési-takarítási akciót hirdetett mára, az MTI tudósítója körülbelül 50 embert látott szemetet gyűjteni a cigánytelep környékén.

Előző sztori

Vízilabda: győzni kellene Egerben a Betonnak

Következő sztori

A szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítette a Föld Napján a környezetgazdálkodási kft. + VIDEÓ, HANG, FOTÓK