Bulvár

Kéksajtos-körtés rétes nyert a rétesfesztiválon

Kéksajtos-körtés rétes nyert a rétesfesztiválon

2011. április 9., szombat
Kéksajtos-körtés rétes nyert a rétesfesztiválon

A rétesnek csak a képzelet szab határt, ugyanúgy finom lehet a zöldséges, mint a sajtos vagy a barackos csak el kell találni az ízek harmóniáját - mondta a IV. Újszentiváni Rétesfesztivál győztes csapatának szakértője szombaton az MTI-nek.

Maróti Sándor

a Rádió Plusz csapatát erősítette, ahol a réteskészítő versenyen elkészült a különleges sós-kategória győztes, kéksajtos-körtés rétes dióval meghintve. A szakember szerint egy rétes akkor jó, ha tésztája könnyű és leveles, tölteléke pedig kiadós. A tésztánál nagyon fontos, hogy megfelelő ideig pihenjen, majd következhet az óvatos nyújtás. A töltelék csak jó minőségű, természetes anyagokat tartalmazhat, nem kerülhet bele semmilyen zselésítő, keményítő, „lékötő” anyag. Szombaton mintegy húsz csapat küzdött az elsőségért a Csongrád megyei település megmérettetésén. A vendégek megtudhatták, hogyan készül a rétes többek között a romániai Gottlobon, a szlovákiai Kisgéresen, a szerbiai Törökkanizsán, a Somogy megyei Mesztegnyőn, illetve Mórahalmon, Zsombón, Deszken, Makón, Szegeden, Öttömösön és nem utolsósorban Újszentivánon. A hagyományos túrós, mákos, almás, meggyes, káposztás, tökös rétes mellett számos különlegesség készült. Köztük milánóis, franciasalátás, túrós-spenótos, spárgás, mogyorós, füstölt tarjás, túrós-szilvalekváros, juhsajtos-füstölt szalonnás. A versenyen öt kategóriában osztottak ki díjakat: a hagyományos ínyencségek között a zsűri értékelte a túrós, meggyes és almás réteseket, de a csapatok sós és édes különlegességeket is készíthettek. A döntnökök és az érdeklődők folyamatosan figyelemmel kísérték a készítés technikáját, sőt a bírálók vizsgálták a csapatok helyszínének dekorációit és a felszeletelt rétesek megjelenését, illatát és ízét is. A fesztiválon nemcsak a zsűri lakott jól rétesből, hiszen számos réteses árulta saját finomságait. Vasárnap a szervezők rétesevő versenyre invitálják a vállalkozó szellemüket. Így aki szombaton nem tömte tele pocakját rétessel, másnap a vetélkedőn bebizonyíthatja, milyen gyorsan tudja befalni a süteményt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.