Gazdaság

IMF: európai bankok fenyegetik a világ pénzügyi stabilitását

IMF: európai bankok fenyegetik a világ pénzügyi stabilitását

2011. április 14., csütörtök
IMF: európai bankok fenyegetik a világ pénzügyi stabilitását

Az európai bankok ingatag helyzete jelenti a fő fenyegetést a világ pénzügyi rendszerére. Ezek a pénzintézetek arra kényszerülnek, hogy friss tőkét szerezzenek - állítja a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

A világ pénzügyi stabilitásáról készített, szerdán ismertetett jelentésében a valutaalap rámutatott, hogy többet kell tenni az átfogó pénzügyi rendszer megerősítésére. Különösen igaz ez Európára, ahol feszültség uralkodik a költségvetések kiegyensúlyozásán fáradozó államok és a pénzügyi világválság által megtépázott banki szektor között. Hiányos politikai intézkedések és a bankszektor elégtelen reformjai miatt a globális bankrendszer egyes elemei sebezhetőek maradtak további megrázkódtatásokkal szemben. "Nagyon sok pénzintézet, különösen a leggyengébb európai bankok, kerültek egymással összefüggő nyomások örvényébe, ami fokozza a kockázatokat a rendszer egészére nézve" - állapították meg az IMF szakértői jelentésükben, amelyet évente kétszer készítenek el. A pénzügyi válság miatt a bankok igyekeztek egyszerre növelni saját eszközeik mennyiségét és minőségét, de a haladás egyenlőtlen volt, az európai bankok általában késésben voltak az amerikaiakhoz képest. Az eurozónában fennálló strukturális sebezhetőségek és gyengeségek továbbra is jelentős kockázati tényezők maradnak, ha nem rendezik azokat átfogóan - mutatott rá a valutaalap, amely szerint a következő hónapokban a legjelentősebb kihívást a bankok és az államok finanszírozása jelenti, különösen az eurozóna "néhány ingatag országában". A valutaalap megítélése szerint most az európai bankrendszer egész csoportjai vannak elvágva a normális pénzügyi finanszírozástól, ezek az Európai Központi Bank és a repo piac rövid távú hiteleire támaszkodnak, ám ez válságos időben könnyen elapadhat. Bizonyos német bankok, olasz, portugál és spanyol takarékszövetkezetek kerülhetnek emiatt nehéz helyzetbe. Európa nem kerülheti el az életképtelen bankok szerkezeti átalakítását és a működő bankok feltőkésítését, utóbbinak egy részét valószínűleg közpénzekből - vélik a szakértők, akik szerint egy szilárdabb pénzügyi rendszer megteremtése nélkül Európa lemaradhat a gazdasági növekedés terén. Az IMF szerint a világ pénzügyi rendszerében problémát jelent az amerikai háztartások túl nagy mértékű eladósodottsága és a feltörekvő gazdaságok azon problémája, hogy miként kezeljék a beáramló új befektetéseket a gazdaság túlhevülése nélkül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.