Közélet

Húsz centiméteres rés a fukusimai erőmű reaktorának falán

Húsz centiméteres rés a fukusimai erőmű reaktorának falán

2011. április 2., szombat
Húsz centiméteres rés a fukusimai erőmű reaktorának falán

Húsz centiméter széles rés támadt a fukusimai atomerőmű 2. számú reaktorának védőfalán, a résen át sugárszennyezett víz ömlik a tengerbe - jelentette szombaton az NHK televízió. A radioaktív sugárzás értéke eléri az óránkénti 1000 millisievertet. Az erőművet üzemeltető Tepco vállalat megkísérli betonnal elzárni a reaktorfalon tátongó rést.

Az NHK szerint a víz egy két méter mély akna falából szivárog a reaktor közelében. Az aknában, amelyben elektromos kábelek futnak, 10-20 centiméternyi víz gyülemlett fel. A Tepco kivizsgálja, hogy a sugárszennyezett víz milyen kapcsolatban áll az aknában összegyűlt, vízzel és miként szivárgott ki a tengerbe. A japán atomenergetikai és ipari létesítmények biztonsága felett őrködő hatóság szóvivője, Nisijama Hidehiko közölte, hogy egy szerelőakna falán fedezték fel a húsz centiméteres rést. Megjegyezte, hogy ez lehet a tenger sugárszennyezésének egyik oka, de még további hasonló repedések is létezhetnek, ezért a lehető leggyorsabban meg kell találni őket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.