Bajnoki aranyért küzdenek a szegedi gyermekvízilabdások + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Valósággal szárnyal a szegedi vízilabda a 2010-2011-es szezonban: az Universitas női felnőtt csapata a bajnoki harmadik helyért játszhatott, a Szeged Beton pedig még javában versenyben van a döntős részvételért – e kettő már magában is sporttörténelmi tett. Kevéssé közismert, hogy utánpótlásszinten akár még ezeket a sikereket is felülmúlhatják a szegedi pólóslányok.

A Taylor&Nash Universitas Szeged női vízilabdacsapatának utánpótlás-korosztályai közül a gyermekmezőnyben reális esély van szegedi aranyéremre, ilyen pedig még szegedi színekben versenyző pólósnak soha nem adatott meg. Az Universitas Szeged együttesét kétszer is OB I/B-győzelemre vezető, majd a másodikat követően az élvonalban is elinduló, s ott a ragyogó hatodik helyre befuttató Lakó Gábor edző nyár óta az utánpótlás-nevelésért felel a Szegedi Női Vízilabda Egyesületnél, s munkáját dicséri, hogy bár serdülő és ifjúsági korosztályú növendékei bajnokságaik alsóházi rájátszásában versengenek, gyermekpólósai azonban felsőházban vannak. S nem is akármilyen pozícióban, hiszen a jövő hét végi, utolsó, dunaújvárosi fordulóban megszerezhetik a szegedi vízilabdasport első bajnoki aranyát. Az már teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy érmes lesz az 1996-os vagy az utáni születésűekből álló együttes.
“Nagyon szép eredményeket ér el az utánpótlás, örömteli, hogy ezen a szinten is most már az ország élvonalába tartozunk, hiszen ők már az eljövendő nemzedék pólóslányai” – mondja Lakó mester, aki hozzáteszi, a helyi tehetséges gyerekek mellett számos olyan játékos is pólózik szegedi úszódresszben, akik budapestiek, vagy a főváros környékéről valók, s közülük sokan a fiúk mezőnyében edződtek korábban. Az utánpótlás szakvezetője kifejtette, nem is igazán érti, hogy ezekre a tehetségekre miért nem figyeltek fel a fővárosi klubok, bánni persze egyáltalán nem bánja, hogy a gyerekek és szüleik végül a szegedi vízilabda mellett döntöttek – hangsúlyozva a szülői támogatást, mely az utánpótlás-nevelésben nagyon fontos.
“Ki kell azonban emelnünk a helyi tehetségeket is, hiszen egy klub játékosállományának gerince – s ideális esetben húzóemberei is – a helyiek vagy környékbeliek közül kerül ki. Nekünk is vannak ilyen tehetségeink, elég csak a serdülő és az ifjúsági bajnokságban meghatározó szerepű, a felnőttbajnokságban pedig egyre több játék- és fejlődési lehetőséget kapó neveléseinkre, a Lengyel-testvérekre, Dominikára és Anettre, vagy Miklós Dórára gondolnunk” – sorolja büszkén a neveket Lakó Gábor.
Velük kapcsolatban mindenképp megemlítendő, hogy az alsóházi rájátszás dacára Dominika mind a serdülő, mind az ifjúsági góllövőlistáját vezeti, Anett szintén gólerős játékos, Miklós Dóra pedig 2010-ben tagja volt az Ukrajnában ifjúsági Európa-bajnoki bronzérmet nyert együttesnek, s a tornán úgy szerzett öt meccsen tíz gólt, hogy sérülés miatt az olaszok elleni bronzmeccsen medencébe sem szállhatott.

no images were found

A gyermekcsapat tagjai közül a 14 éves Ritz Annát kell megemlíteni, aki épp egyike azon fővárosi vagy főváros-környéki fiatal tehetségeknek, akik Szegedre jöttek vízilabdázni. A 14 éves gólerős leányzó a gyermekbajnokság góllövőlistáján jelenleg a második helyen áll 52 találattal, ami az alapszakasz hat és a felsőházi rájátszás eddigi négy mérkőzését tekintve 5,2-es gólátlagot jelent találkozónként. Rajta kívül még Szmodics Viktória, Mucsy Anna Mandula és a hálóőr, Gábor Kincső azok a játékosok, akiken már látszik, hogy felnőttként a hazai vízilabdázás legjobbjai lesznek.
Az Universitas gyermekcsapata egyébként a bajnokság három fordulós felsőházi rájátszásában eddig két kört, körönként két mérkőzést vívtak a felnőtt szinten is komoly rivális Szentes, Dunaújváros és Honvéd hasonló együttesével. A szentesi első körben kikaptak az újvárosiaktól (13-18) és szoros döntetlent vívtak a házigazdákkal (8-8), majd a szegedi két meccsen legyűrték a Honvédot (11-8) és alaposan visszavágtak a Duna-mentieknek (20-8). Mindezek után a csapat a csoport második helyén áll 7 ponttal a 8 pontos Szentes mögött, azonos gólaránnyal és lőtt-kapott gólokkal, megelőzve a szintén 7 pontos ám rosszabb gólkülönbségű Dunaújvárost. A Honvéd pont nélkül a negyedik, és már biztosan nem tud feljebb lépni e pozíciójából. A harmadik körre Dunaújvárosban kerül sor május 8-án, ekkor a Szentessel és a Honvéddal mérkőznek meg a szegedi lányok, s ezeken a találkozókon fog eldőlni, sikerül e a szegedi vízilabda sporttörténelmi bravúrja.

Az április 17-i Honvéd – Universitas mérkőzés képei:

no images were found

Az április 17-i Universitas – Dunaújváros mérkőzés képei:

no images were found

Előző sztori

Egy órán belül feloszlathatóak lesznek a félelemkeltő gyűlések

Következő sztori

Ismét Reklámhét Szegeden