Közélet

A Szent Korona a legfőbb jelképünk

A Szent Korona a legfőbb jelképünk

2011. április 18., hétfő
A Szent Korona a legfőbb jelképünk

A választók körében a Szent Korona szimbolizálja leginkább országunkat a Századvég legújabb kutatása alapján. A legjelentősebb nemzeti jelképeink között szerepelt még a magyar címer, a zászló, de még a Rubik-kocka is – írja a Magyar Nemzet Online.

A nemzeti identitás berögződéseit mérte fel a Századvég Alapítvány március végi kutatásával. Az összefoglaló megállapítja: a választók véleményét, a nemzeti önazonosság szimbolikáját érdemben nem befolyásolták azok az évtizedes politikai viták, amelyek a Szent Korona körül folytak a rendszerváltást követően, majd új erőre kaptak az alkotmány körüli aktuális politikai küzdelemben. A Századvég ezerfős országos adatfelvételének tanúsága szerint a megkérdezettek közel 55 százaléka spontán, úgynevezett nem irányított, nyitott kérdésre a Szent Koronát azonosította a Magyarországot leginkább kifejező szimbólumként. Másodiknak a magyar zászlót emelte ki a válaszadók 17,1 százaléka. Dobogós lett még a magyar címer 8,3 százalékkal, ezeket követte a a Parlament épülete (5,4 százalék), a Turul (2,9 százalék) illetve a Szabadság-szobor (2,7 százalék), de sokan a Rubik-kockát is megnevezték, mint legfőbb nemzeti szimbólumot. A közlemény szerint a többségi véleményt mélyebben elemezve látható, hogy a Szent Korona körüli viták azért nem voltak teljesen hatástalanok. A magukat baloldalinak vallók körében ugyanis a korona csak 37 százalékos értéket kap, ennek ellenére így is a legnépszerűbb szimbólum. A lobogó ebben a körben 27,2 százalékon áll. A centrum szavazók és a magukat jobboldaliként azonosítók körében azonban már jóval egyértelműbb a Szent Korona elsőbbsége (53,6 és 61,9 százalék). A Magyarországot megjelenítő ismert személyiségek listáját Széchenyi István vezeti 29 százalékkal, második Kossuth Lajos (17 százalék), őt követi Petőfi Sándor (13 százalék). A nemzeti önazonosságban tehát jól láthatóan az 1848-as szabadságharc hősei dominálnak. Szerepel még a listán Mátyás király (8 százalék), Orbán Viktor (6 százalék) és Kádár János is (4 százalék). Orbán Viktor az egyetlen kortárs politikai személyiség, aki megjelent a nyitott kérdésre adott, spontán válaszokban – olvasható a Századvég összefoglalójában. (Forrás:

Magyar Nemzet Online

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.