Közélet

A szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítette a Föld Napján a környezetgazdálkodási kft. + VIDEÓ, HANG, FOTÓK

A szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítette a Föld Napján a környezetgazdálkodási kft. + VIDEÓ, HANG, FOTÓK

2011. április 22., péntek
A szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítette a Föld Napján a környezetgazdálkodási kft. + VIDEÓ, HANG, FOTÓK
Pénteken a füvészkertben tartották a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Föld Napjához kapcsolódó családi programját. A program fő célja a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése, valamint a társaság tevékenységének minél szélesebb körben történő megismertetése volt. A rendezvényen többek között „kihelyezett ügyfélszolgálattal”, a környezetvédelemhez kapcsolódó játékos vetélkedőkkel és színes programokkal várták a kilátogató környezettudatos szegedieket, és nem utolsó sorban a gyerekeket. A program során megnyílt a rögtönzött „Hulladékból termék” című kiállítás, az ügyes kezű gyerekek kukafestésben jeleskedhettek, melynek témájául természetesen a Föld Napja szolgált. Az így elkészült hulladékgyűjtők egy hónapra kikerülnek majd a város egy-egy forgalmas pontjára. A többállomásos családi foglalkozáson játékos feladatok sorában próbálhatták ki magukat a résztvevők. Aki PET-palackból, italos kartonból vagy fém italos dobozból legalább 20 darabot hozott, ajándékot és tombolát kapott, mellyel a sorsoláson egy kerékpárt lehetett megnyerni. Szelektív hulladékgyűjtési totó, köztisztasági gépjármű-bemutató, kézműves foglalkozások, ökológiai lábnyom-számítás, italos kartondobozból újrapapír-bemutató, valamint a biológiai szúnyoggyérítés megismertetése színesítette a programkínálatot.

Fontos szempont a szelektivitás

„A Föld Napja alkalmából arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy mennyire nem fenntartható az a viselkedésmód, amiben ma élünk” – mondta el portálunknak Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. „Egy családban a gyerekek azok, akik kérdéseket tesznek fel, melyek mindig jól rávilágítanak a fontos problémákra. Így a szülők is át tudják érezni azt a fajta környezettudatos szemléletmódot, amit mi a gyerekeken keresztül próbálunk az emberek felé közvetíteni.” A környezetgazdálkodási cég fő tevékenysége a hulladékok kezelése, melyben kiemelkedő fontosságú a szelektivitás. Szegeden 14 éve zajlik egy program, de még mindig csak a lakosság 5 százalékát sikerült vele „megszólítani”, így ugyanilyen arányban történik a szelektív hulladékok gyűjtése is. Ezt az arányt a cég igazgatója is rendkívül gyengének minősíti. „Sajnos az emberek nem tartják fontosnak, hogy a háztartásban keletkező hulladékot szétválogassák és a kihelyezett gyűjtőszigetekre szelektíven eljuttassák” – érzékeltette a szegedi szelektív hulladékgyűjtés helyzetét az igazgató. „A családi házas városrészekben azonban nagyon is jól működik ez a program, a lakótelepeken viszont ez szinte alig észrevehető. A négyféle begyűjtött hulladékfrakciót, fémet, műanyagot, papírt, valamint fehér és színes üveget a központi telepünkön megháromszorozzuk, ugyanis egy válogatópultra kerül a szelektált hulladék, ahol további csoportokba osztályozzuk. Sajnos a vegyes kommunális hulladékot nem lehet válogatni, azt egyenesen lerakjuk.”

A szemét érték

A megfelelően válogatott hulladékban rengeteg olyan anyag található, melyet visszaforgatva jelentős mértékű megtakarítás és környezetkímélés érhető el. A cég a gazdaságba visszajuttatott hulladék árából, valamint a szemétdíjakból tartja fenn például a város zöldterületeit, így a minél nagyobb arányban szelektált hulladékbegyűjtéssel plusz források is jutnak ezekre a feladatokra. Ha a háztartásokban akár csak kétfelé válogatjuk a szemetet – szerves hulladékra, valamint papír, fém, műanyag, üveg csoportra – már jóval nagyobb arányú lesz a kommunális hulladék szelektivitása, melyből aztán a válogatás során nagyobb hatékonysággal visszanyerhetők az értékesíthető, újrahasznosítható részek. „Gyakran az a vád ér bennünket, hogy a gyűjtőszigetek tartalmát egy kocsira összeborítjuk, és így feleslegesnek látják az emberek a különgyűjtést” – magyarázta tovább a szelektivitás értelmét az igazgató. „A központi hulladéktelepen azonban mindez egy válogatóasztalra kerül, ahol már sokfelé szortírozzuk a zacskók és a gyűjtőtartályok tartalmát. Az így képződött csoportok egy része piacképes, sajnos másik része nem, mert a gazdasági válság során nagyon mély szintre süllyedt az anyagoknak a felvásárlási ára. De a minimális nyereség, vagy akár a csekély veszteség még mindig megéri, mert jelentősen csökkenthető vele a lerakandó szemétmennyiség.”

Biogáz-erőmű a hulladéklerakóban

Az új szemléletmóddal a jelenlegi mintegy harminc méter magas hulladékhegy méretét nem kívánják tovább növelni, annak ellenére, hogy remélhetőleg hamarosan nagyobb mértékben ki tudják majd aknázni a benne keletkező biogáz energiatartalmát. A környezetgazdálkodási cég más formában is a fenntarthatóságra törekszik, így valamennyi ingatlanukra napelemek felszerelését tervezik, továbbműködtetik a komposztálóművet, a város körül pedig energiaerdő telepítésébe fognak. Jelenleg egy 250 kilowattos gázmotor üzemel a telepen. Sajnos a hulladéklerakó dréncsövezése és az abból kiszivattyúzott biogáz visszanyerése a jelenlegi technikai szinten még nem éri el azt a fokot, hogy ez bővíthetővé váljon. Egy koncessziót írtak ki közbeszerzésre, melyre többen is érdeklődtek, pályáztak. Ennek keretében szeretnék ötszörösére bővíteni a depóniagáz-kihasználást, és a jövő év elejére egy olyan erőművet kívánnak elindítani, mely eléri az egy megawattos teljesítményhatárt. Az így megtermelt elektromos energiát a kötelező átvételi rendszerre csatlakozva zöldenergiaként kívánják majd az áramszolgáltató felé értékesíteni. Az erőmű építése viszont nem terheli a környezetgazdálkodási vállalatot, csak a hulladékdepót biztosítják erre a célra, viszont az energia értékesítéséből befolyt összeg szerződésben rögzített részét megkapják.
Hallgassa meg Makrai Lászlót, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. igazgatóját!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.