Írjon nekünk

Bulvár

A szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítette a Föld Napján a környezetgazdálkodási kft. + VIDEÓ, HANG, FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illestibor.jpg

Megjelent:

Pénteken a füvészkertben tartották a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Föld Napjához kapcsolódó családi programját. A program fő célja a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése, valamint a társaság tevékenységének minél szélesebb körben történő megismertetése volt. A rendezvényen többek között „kihelyezett ügyfélszolgálattal”, a környezetvédelemhez kapcsolódó játékos vetélkedőkkel és színes programokkal várták a kilátogató környezettudatos szegedieket, és nem utolsó sorban a gyerekeket.

A program során megnyílt a rögtönzött „Hulladékból termék” című kiállítás, az ügyes kezű gyerekek kukafestésben jeleskedhettek, melynek témájául természetesen a Föld Napja szolgált. Az így elkészült hulladékgyűjtők egy hónapra kikerülnek majd a város egy-egy forgalmas pontjára. A többállomásos családi foglalkozáson játékos feladatok sorában próbálhatták ki magukat a résztvevők.
Aki PET-palackból, italos kartonból vagy fém italos dobozból legalább 20 darabot hozott, ajándékot és tombolát kapott, mellyel a sorsoláson egy kerékpárt lehetett megnyerni. Szelektív hulladékgyűjtési totó, köztisztasági gépjármű-bemutató, kézműves foglalkozások, ökológiai lábnyom-számítás, italos kartondobozból újrapapír-bemutató, valamint a biológiai szúnyoggyérítés megismertetése színesítette a programkínálatot.

Fontos szempont a szelektivitás

„A Föld Napja alkalmából arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy mennyire nem fenntartható az a viselkedésmód, amiben ma élünk” – mondta el portálunknak Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. „Egy családban a gyerekek azok, akik kérdéseket tesznek fel, melyek mindig jól rávilágítanak a fontos problémákra. Így a szülők is át tudják érezni azt a fajta környezettudatos szemléletmódot, amit mi a gyerekeken keresztül próbálunk az emberek felé közvetíteni.”
A környezetgazdálkodási cég fő tevékenysége a hulladékok kezelése, melyben kiemelkedő fontosságú a szelektivitás. Szegeden 14 éve zajlik egy program, de még mindig csak a lakosság 5 százalékát sikerült vele „megszólítani”, így ugyanilyen arányban történik a szelektív hulladékok gyűjtése is. Ezt az arányt a cég igazgatója is rendkívül gyengének minősíti.
„Sajnos az emberek nem tartják fontosnak, hogy a háztartásban keletkező hulladékot szétválogassák és a kihelyezett gyűjtőszigetekre szelektíven eljuttassák” – érzékeltette a szegedi szelektív hulladékgyűjtés helyzetét az igazgató. „A családi házas városrészekben azonban nagyon is jól működik ez a program, a lakótelepeken viszont ez szinte alig észrevehető. A négyféle begyűjtött hulladékfrakciót, fémet, műanyagot, papírt, valamint fehér és színes üveget a központi telepünkön megháromszorozzuk, ugyanis egy válogatópultra kerül a szelektált hulladék, ahol további csoportokba osztályozzuk. Sajnos a vegyes kommunális hulladékot nem lehet válogatni, azt egyenesen lerakjuk.”

A szemét érték

A megfelelően válogatott hulladékban rengeteg olyan anyag található, melyet visszaforgatva jelentős mértékű megtakarítás és környezetkímélés érhető el. A cég a gazdaságba visszajuttatott hulladék árából, valamint a szemétdíjakból tartja fenn például a város zöldterületeit, így a minél nagyobb arányban szelektált hulladékbegyűjtéssel plusz források is jutnak ezekre a feladatokra. Ha a háztartásokban akár csak kétfelé válogatjuk a szemetet – szerves hulladékra, valamint papír, fém, műanyag, üveg csoportra – már jóval nagyobb arányú lesz a kommunális hulladék szelektivitása, melyből aztán a válogatás során nagyobb hatékonysággal visszanyerhetők az értékesíthető, újrahasznosítható részek.
„Gyakran az a vád ér bennünket, hogy a gyűjtőszigetek tartalmát egy kocsira összeborítjuk, és így feleslegesnek látják az emberek a különgyűjtést” – magyarázta tovább a szelektivitás értelmét az igazgató. „A központi hulladéktelepen azonban mindez egy válogatóasztalra kerül, ahol már sokfelé szortírozzuk a zacskók és a gyűjtőtartályok tartalmát. Az így képződött csoportok egy része piacképes, sajnos másik része nem, mert a gazdasági válság során nagyon mély szintre süllyedt az anyagoknak a felvásárlási ára. De a minimális nyereség, vagy akár a csekély veszteség még mindig megéri, mert jelentősen csökkenthető vele a lerakandó szemétmennyiség.”

Biogáz-erőmű a hulladéklerakóban

Az új szemléletmóddal a jelenlegi mintegy harminc méter magas hulladékhegy méretét nem kívánják tovább növelni, annak ellenére, hogy remélhetőleg hamarosan nagyobb mértékben ki tudják majd aknázni a benne keletkező biogáz energiatartalmát. A környezetgazdálkodási cég más formában is a fenntarthatóságra törekszik, így valamennyi ingatlanukra napelemek felszerelését tervezik, továbbműködtetik a komposztálóművet, a város körül pedig energiaerdő telepítésébe fognak.
Jelenleg egy 250 kilowattos gázmotor üzemel a telepen. Sajnos a hulladéklerakó dréncsövezése és az abból kiszivattyúzott biogáz visszanyerése a jelenlegi technikai szinten még nem éri el azt a fokot, hogy ez bővíthetővé váljon. Egy koncessziót írtak ki közbeszerzésre, melyre többen is érdeklődtek, pályáztak. Ennek keretében szeretnék ötszörösére bővíteni a depóniagáz-kihasználást, és a jövő év elejére egy olyan erőművet kívánnak elindítani, mely eléri az egy megawattos teljesítményhatárt. Az így megtermelt elektromos energiát a kötelező átvételi rendszerre csatlakozva zöldenergiaként kívánják majd az áramszolgáltató felé értékesíteni. Az erőmű építése viszont nem terheli a környezetgazdálkodási vállalatot, csak a hulladékdepót biztosítják erre a célra, viszont az energia értékesítéséből befolyt összeg szerződésben rögzített részét megkapják.

Hallgassa meg Makrai Lászlót, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. igazgatóját!

Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illestibor.jpg

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illestibor.jpg

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illestibor.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál