Egyház

A Szeged-Csanádi Egyházmegye 100 milliót adományoz az államadósság enyhítésére

A Szeged-Csanádi Egyházmegye 100 milliót adományoz az államadósság enyhítésére

2011. április 15., péntek
A Szeged-Csanádi Egyházmegye 100 milliót adományoz az államadósság enyhítésére

A Szeged-Csanádi Egyházmegye közleményt adott ki, melyben szolidaritást vállal a társadalom minden tagjával, különösen azokkal a központi költségvetés által finanszírozott szervezetekkel, szervekkel, intézményekkel, melyek idei költségvetésük egy részét zárolni kényszerültek a korábban felhalmozódott rendkívüli mértékű államadósság okozta károk enyhítése érdekében. Ezért az egyházmegye az idei költségvetéséből 100 millió forintot elkülönített - amennyiben az államilag finanszírozott intézményeknek az év végén le kell mondaniuk a költségvetésükben zárolt összegről – és önként felajánlott az államadósság enyhítésére.

Kiss-Rigó László

megyés püspök sajtótájékoztatón jelentette be a hírt, majd hangsúlyozta, ez a lépés komoly nehézségeket okoz és áldozatot kíván az egyházmegyétől, de a közjó érdekében ezt örömmel megteszi. Így erkölcsileg is támogatni akarja azokat a felelős, de mindenki számára áldozatot igénylő gazdasági intézkedéseket, melyeket a jelen kormány tett és tesz, végre – és ez a különbség a korábbihoz képest – egyetemes, morális, illetve valódi közös nemzeti értékekre alapozva. A gazdasági felemelkedéshez ezért nélkülözhetetlen az új, nevezett értékeket megváltó alkotmány. Minél nagyobb nehézséggel ad valaki valamit, annál többet ér az adomány, hangsúlyozta a püspök. Az egyes közoktatási intézmények esetleges egyházi fenntartásba kerülésével kapcsolatban elmondta, erős hullám indult el az egyre nehezebb anyagi körülmények közepette gazdálkodó önkormányzatok részéről, hogy átadják iskoláikat, óvodáikat az egyháznak, amely maga is 3716 fővel 13 közoktatási intézményt üzemeltet 18 telephelyen a megyében. Az idén 38 önkormányzat kereste meg az egyházmegyét, hogy tárgyaljon közoktatási intézményeik átadásáról. „Ha igény van rá, az önkormányzat támogatja az átadást, és a szülők is kérik, akkor mi lehetőségeinkhez mérten megpróbálunk segíteni, azonban minden iskolát, óvodát, művelődési házat az egyház sem vállalhat át” – hangsúlyozta a püspök. Nyolc-tíz intézmény jöhet szóba, de még folynak az egyeztetések. Orosházára és Zsombóra személyesen a püspök ment el tárgyalni. Szomorúan konstatálta, hogy több helyen pártpolitikai, ideológiai célokra használták fel az ügyet, amihez az egyház nem szeretne asszisztálni. Ami biztosnak látszik, a csongrádi, baksi, battonyai iskolát már a jövő tanévtől átveszi az egyház.

Az orosházi plébános esete

A püspök kitért a közvéleményt élénken foglalkoztató orosházi plébános esetére, akiről rengeteg valótlanság jelent meg, főleg a bulvársajtóban. Felelőtlenül megvádolták pedofíliával, megrontással, szexuális zaklatással, miután kiderült, hogy a püspök felfüggesztette állásából, elkezdődtek a rosszindulatú pletykák, találgatások. Kiss-Rigó László megerősítette, semmi ilyenről szó sincs, még a gyanúja sem áll fenn, semmilyen bűncselekmény nem történt, az egész botrány hátterében sajnos az utóbbi másfél évben alaposan elmérgesedett két felekezet közötti viszony áll. A negyedik téma, amellyel foglalkozott a püspök, az a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetője körül kialakult találgatások. Egy hetilapban az jelent meg, hogy a püspök le szeretné váltatni

Bátyai Edinát

, a játékok igazgatóját, hogy helyébe barátját,

Koltay Gábor

filmrendezőt ültesse. Kiss-Rigó László erélyesen cáfolta a valótlan állítást. Erre ugyanis sem hatásköre, joga, sem felhatalmazása nincs, eszébe nem jutott ilyesmi, azt sem tudja, meddig tart a jelenlegi igazgató kinevezése. Vidám tragikomédiának nevezte, ami a témát illetően a sajtó egy részében zajlik. Újságírói kérdésekre válaszolva a püspök megerősítette, az egyház által fenntartott iskolákban valóban kötelező a hittanoktatás, ám ha a szülő nem keresztény, és esetleg nem kéri a hitre való nevelést, választhat helyette etikát. Ha egyiket sem óhajtja, akkor kiírathatja gyermekét az iskolából. Az eddigi tapasztalatok alapján a szülők 80-90 százaléka elfogadja az egyházi oktatás szabályait, mindössze néhányan kérték csak eddig az etikai oktatást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.