Közélet

A makói kórház adósságáról egyeztet a megye

A makói kórház adósságáról egyeztet a megye

2011. április 8., péntek
A makói kórház adósságáról egyeztet a megye

Mágori András, Orbán Imre megyei képviselők nyílt levelet juttattak el szerkesztőségünkhöz, melyben a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet finanszírozásáról írnak. A levél alább olvasható.

A makói kórház a fenntartó megyei közgyűléstől garanciát kapott a zavartalan betegellátásra és ennek feltételeiről folyamatos az egyeztetés.

Tudjuk, hogy a makói kórházat eddig már kétszer be akarták zárni, mind a kétszer MSZP-kormányzat alatt. Ezt ugyan elkerültük, mégis 2007-ben, a Gyurcsány-kormány idején a makói kórház működését jelentősen szűkítették. Megszűnt a fül-orr-gége-, a szemészeti és az urológiai osztály, 40%-al csökkentették az ágyszámot, több, mint 50%-al !!! a finanszírozást. Erre a leépítésre áldását adta szavazatával az akkor országgyűlési képviselő Buzás Péter polgármester is az MSZP frakciójának tagjaként. Ha akart volna, akkor igazán tudott volna tenni a városa kórházáért. Közben a Gyurcsány-kormány kivéreztette a többnyire fideszes többségű megyéket. Csongrád megyétől, a megye lakosaitól 4,3 milliárdot vett el. A megyének azonban ilyen óriási elvonás mellett is tovább kellett működtetni a makói intézményeit: a kórházat, a szociális otthont és a kisegítő iskolát, és Buzás polgármester javaslatára, a mi ellenzésünk dacára a megyének átadott makói középiskolákat (Galamb-, Erdei-gimnázium) is! Hogy ezek az intézmények működhessenek, a megye kötvénykibocsátásra szorult, azaz eladósodott a többletfeladat és a finanszírozás-megvonás kettős terhétől. A jelenlegi kormány,

Orbán Viktor kormánya növelte a megye állami támogatását, de az előző ciklus miatti adósságot törlesztenünk kell, mégpedig úgy, hogy a beteg- és szociális ellátás, az oktatás színvonala nem csökkenhet. Ezen kritérium mellett úgy döntött a megyei közgyűlés, hogy a korábban a kórház működésére kölcsönadott 125 millió forintot visszakéri. Ez azonban nem jelent automatikus fizetési kötelezettséget: a kórház működését egy percig sem veszélyeztetheti, erről szólnak a kórház vezetése és a fenntartó megye közötti egyeztetések. Eddig a kórháztól semmiféle elvonás nem történt.

Mágori András, Orbán Imre megyei képviselők

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.