/

A legsúlyosabbra emelték a japán reaktorbaleset minősítését

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A nukleáris eseményeket rangsoroló (INES-) skálán az eddigi ötösről a legmagasabb, hetes fokozatúra emelték a japán fukusimai atomerőműben bekövetkezett katasztrófa minősítését – erősítette meg a japán atomipar-biztonsági hivatal a sajtóban korábban megjelent értesüléseket.

Ez azt jelenti, hogy az egy hónappal ezelőtti szökőár miatt történt reaktorbalesetet az 1986-os csernobili katasztrófával azonos súlyúnak ismerték el, holott – mint mondta a hivatal illetékese – a fukusimai erőműből a szabadba került hasadóanyagok mennyisége legfeljebb a tizedrésze annak, ami a csernobili baleset idején jutott a levegőbe. Számszerűsítve ez 630 ezer terabecquerelt jelent.
Egy balesetet akkor sorolnak a 7-es fokozatba a nemzetközi skálán, ha radioaktív anyagok “jelentős mennyiségben” jutottak a szabadba, és a szivárgás “igen nagy mértékben hat az emberi egészségre és a környezetre”.
Újabb erős földrengés rázta meg kedden Japán északkeleti részét, s a hatóságok szökőárriadót rendeltek el. A földmozgás 6,3-as fokozatú volt, és Fukusima prefektúrát rázta meg, de érezhető volt a fővárosban, Tokióban is. Elrendelték a megrongálódott fukusimai erőmű dolgozóinak azonnali evakuálását.

Előző sztori

Beindult a dél-erdélyi autópálya építése

Következő sztori

Kedd: Fényes csillag a Grand Caféban