Tehetségnapon adtak elő a határon túli hallgatók

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Tehetségnapot tartott kedden az intézményi szolgáltatásfejlesztés a Szegedi Tudományegyetemen TÁMOP-program keretében a szegedi Tehetségpont a Balassi Intézet Márton Áron Szakkollégiumával együttműködésben az Állam- és Jogtudományi Kar épületében.

A nyílt napon a szakkollégium hallgatói és doktoranduszai tartottak előadást.
“Tízéves a szegedi Márton Áron Szakkollégium, és ez az évforduló méltó az ünneplésre. A Tehetséggondozó Tanács elnökével, Badó Attila professzor úrral arra gondoltunk, jó lenne, ha bemutatkozna a szakkollégiumunk, megmutatva, hogyan élnek itt a határon túlról érkezett hallgatók” – mondte le portálunknak Kanyári József, a szakkollégium igazgatója. Tendencia, hogy a hallgatók tudásvágya kicsit ‘leült’, az utóbbi években, és ledegradálódott az egyetemista lét is. “Mi a másik oldalt szeretnénk megmutatni, a kollégiumunkban rengeteg tehetséges hallgató él” – hangsúlyozta az igazgató.
A szakkollégium a szegedi egyetem minden karáról fogad hallgatókat, tagjai miniszteri ösztöndíjat elnyert, a határon túlról érkező hallgatók. Ennek megfelelően a kémiától a biofizikán át a gyógymasszőrig sorakoztak a témák a szakkollégium 14 előadójától.
Kanyári József elmondta, a kollégium megalakulása után az első 2-3 évben a végzett hallgatók jelentős hányada Magyarországon maradt. Az utóbbi 3-4 évben viszont megfordult a tendencia: inkább hazamennek. Szerbiában például a kezdő tanári vagy orvosi fizetések magasabbak, mint Magyarországon. A kollégium megalakulása óta folyamatosan telt házzal működik, jelenleg 165 fő lakik a Márton Áronban, 90 százalékuk a Vajdaságból érkezett, jelenleg 70-80 százalékban természettudományi karos lakóik vannak, de bölcsészek és orvosok is képviseltetik magukat. A szakkollégium órákat is kínál a hallgatóknak, így például európai uniós ismeretekre tehetnek szert, szerb, olasz, angol és német nyelven tanulhatnak, de személyiségfejlesztési és karriertervezési tanácsokat is kaphatnak.

A Tehetségnapon bemutatkozhattak a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium diákjai is – a legtöbben ebből az intézményből szoktak Szegedre, a Márton Áron Szakkollégiumba kerülni.

Badó Attila, a Tehetséggondozó Tanács elnöke elmondta, kiemelt partnerként tekint a Tehetségpont a Márton Áron Szakkollégiumra.
A mostani tehetséggondozó TÁMOP-program az arra kiválasztott hallgatóknak tréningeket, workshopokat kínált, hogy tehetségüket kibontakoztathassák. “Különböző, egyre bővülő szolgáltatásokat nyújtunk a hallgatók számára, amelyek révén remélhetőleg a hallgatók is minél inkább érdeklődni fognak a Tehetségpont iránt” – magyarázta a professzor.
Az a cél, hogy a hallgatókat motiválják arra, hogy a Tehetségpont minél több szolgáltatásának igénybe vételére legyenek jogosultak eredményeik révén.

Kedden 17 órakor egyébként egy díjátadót is tartottak, amelyen az egyetem tehetséges sportolóit tüntetették ki, és azokat a doktorandusz hallgatókat, akik megpályázták a Tehetséggondozó Tanács és a Doktori Intézet közös támogatását.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Futsal: UTC-henger, megsemmisítő EHÖK-zakó + FOTÓK

Default thumbnail
Következő sztori

Colin Firth a cenzúra ellen

Legutóbbi hasonló cikkek