Közélet

Tandíj és képzési hozzájárulás sem lesz a felsőoktatásban

Tandíj és képzési hozzájárulás sem lesz a felsőoktatásban

2011. március 18., péntek
Tandíj és képzési hozzájárulás sem lesz a felsőoktatásban

A kormány sem tandíjat, sem képzési hozzájárulást nem tervez bevezetni a felsőoktatásban - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter csütörtökön, az Országgyűlés oktatási bizottsága előtt, évi rendes meghallgatásán.

A tárcavezető a bizottság tagjainak kérdéseire válaszolva úgy fogalmazott, a minisztériumán belüli közhangulatnak megfelelően maga is azzal értene egyet, ha a tankötelezettség felső korhatárát legfeljebb 16 évre csökkentenék a Széll Kálmán-tervben szereplő 15 év helyett.

Pokorni Zoltán

, a testület fideszes elnökének felvetésére reagálva hangsúlyozta: egyelőre csak lehetőségnek tartják az általános iskolai képzés kilenc osztályosra hosszabbítását, ez egyelőre még nem szerepel a készülő közoktatási törvény koncepciójában.

Réthelyi Miklós

a fideszes

Sági István

iskolai rendet és fegyelmező eszközök hiányát kifogásoló hozzászólására reagálva kiemelte: az iskolai fegyelem fenntartása érdekében a tanári tekintélyt kell megerősíteni, amihez a szülők közreműködése is szükséges. Hozzátette: nem gondolják, hogy az iskolákba vissza kellene hozni a szigor néhány évszázaddal ezelőtt alkalmazott formáit. A tárcavezető emellett, szintén kormánypárti oldalról érkező felvetésre megjegyezte: azt tartaná józan elvárásnak, ha a nyelvi képzés már a középfokú intézményekben megtörténne és így nem merülne fel a diploma nyelvvizsgához kötését előíró szabály lazításának igénye. A bizottság szocialista tagjainak kérdésére Réthelyi Miklós úgy fogalmazott, hogy a köz- és felsőoktatási törvények, valamint a pedagógus életpálya-modell koncepciója is "szakértői körökben" készül. Megjegyezte: az új törvények egyaránt 2012. szeptemberében kell életbe lépnie, addig azonban még számos egyeztetést lehet folytatni azok tartalmáról.

Dúró Dóra

jobbikos képviselőnek válaszolva Réthelyi Miklós cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a kormány országosan csak 6-10 egyetemet kívánna megtartani a jelenlegiek közül; mint mondta nem gondolkodnak az egyetemek integrációjában. A hallgatói jogok várható változását firtató kérdésre hozzátette: reményei szerint a felsőoktatási törvényben sikerül olyan megoldást találniuk, amely fenntartja a tanulók intézményük iránt érzett felelősség érzetét. A miniszter a szintén jobbikos

Farkas Gergely

kérdésére reagálva aláhúzta: az önkormányzatok az idén összesen 300 millió forintra pályázhatnak kis iskoláik újranyitásához, ehhez azonban legalább nyolc jelentkező tanulóval, illetve egy, az iskola befogadására alkalmas épülettel kell rendelkezniük. A tárcavezető szerint a rendelkezésre álló összeget legjobb esetben tíz intézmény fenntartására tudják fordítani. Réthelyi Miklós meghallgatása elején minisztériumát jellemezve azt mondta: bár "nem könnyű az együttélés", eddigi tapasztalataik szerint mégis sikerült úgy egyre szorosabb kapcsolatot kialakítani az oktatás, az egészségügy, a kultúra, valamint a szociális ügyek és a sport területén, hogy közben egyik ágazat támogatása sem szorult háttérbe. A kormány oktatás területén eddig elért legfontosabb eredményei között említette például az iskolai nemzeti összetartozás napja bevezetését, a családi pótlék folyósításának gyermekek iskoláztatásához kötését, valamint a tankönyvek legmagasabb árainak meghatározását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.