Közélet

Szerbia NATO-csatlakozása megkönnyítené útját az EU-ba

Szerbia NATO-csatlakozása megkönnyítené útját az EU-ba

2011. március 2., szerda
Szerbia NATO-csatlakozása megkönnyítené útját az EU-ba

Gyarmati István, a budapesti Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatója kijelentette, hogy Szerbia csatlakozása a NATO katonai szövetséghez megkönnyítené az útját az Európai Unió felé, jóllehet formálisan ez nem feltétele a tagságnak.

Ezt nem is népszerű hangoztatni, mondta a szakértő az

EurAktiv Srbija

internetes portálnak nyilatkozva, ám rámutatott a tapasztalatokra. Egy volt kommunista ország sem lépett be az EU-ba anélkül, hogy korábban, vagy a csatlakozással egyidejűleg nem vált volna a NATO tagja is. Szerbia NATO-tagsága

Gyarmati István

szerint eloszlatná a Szerbia iránti gyanút, hogy csak félig-meddig kötelezte el magát Európáért. Szerbia a csatalakozással nemcsak biztonsági téren és a könnyebb uniós integráció tekintetében nyerne, hanem vonzóbb lenne a befektetők számára is, akik biztonságot, jövőt, kiszámíthatóságot és távlatokat szeretnének látni. Úgy véli, hogy a NATO-csatlakozás legnagyobb akadálya azoknak az embereknek az ellenállása az 1999. évi bombázás miatt, ám mindenekelőtt amiatt, hogy a politikai elit fenntartja az emlékezést, ahelyett, hogy megmagyarázná: az más világ volt, más volt Szerbia, és más volt Európa is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.