Gazdaság

Szerbia 4 milliárd euró tranzitdíjra számíthat a Déli Áramlatból

Szerbia 4 milliárd euró tranzitdíjra számíthat a Déli Áramlatból

2011. március 24., csütörtök
Szerbia 4 milliárd euró tranzitdíjra számíthat a Déli Áramlatból

Szerbiának a Déli Áramlathoz történő csatlakozás több milliárd euró bevételt hoz tranzitdíj formájában, miközben a térség gázelosztójává válik - közölte a Belgrádban tárgyaló Marcel Kramer, a Déli Áramlat vezérigazgatója szerdán – tudósít a Vajdaság Ma hírportál.

Szerbia, amely jelenleg gázszükségletének gyakorlatilag egészét Oroszországból szerzi be a Magyarországon és Ukrajnán keresztül áthaladó egyetlen vezetéken, más ellátási útvonalat is szeretne. Ennek része Szerbia csatlakozása a 21,5 milliárd eurós Déli Áramlat projekthez az orosz Gazprommal 2009 májusában kötött vegyes vállalkozás keretében, amelyben az orosz cégnek többségi, 51 százalékos a részesedése. 2009-ben a Gazprom 1,7 milliárd köbméter földgázt exportált Szerbiába. A Déli Áramlat évi 63 milliárd köbméter földgázt szállít Közép- és Dél-Európába várhatóan 2015-től.

Marcel Kramer

szerdán Belgrádban azt mondta, hogy a Déli Áramlat hozzájárul a szerb országos gázhálózat korszerűsítéséhez, és Szerbia regionális gázelosztóvá válik. A vezérigazgató szerint Szerbia a gáz tranzitja után 4 milliárd euróhoz juthat 25 év alatt, a projekt révén 2.500 új munkahely jön létre.

Dusan Bajatović

, a szerb gázipari cég, a Srbijagas vezérigazgatója szerint a Déli Áramlat szerbiai szakaszának létrehozásához 1,5 milliárd euró beruházást kell végrehajtani, ami tartalmazza az új tárolókapacitások létrehozását is. A Déli Áramlat építésének fő célja a gyakran problémákat okozó, s jelenleg az európai szállítások közel 80 százalékát átvezető Ukrajna elkerülése a gázszállításban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.