/

Pokorni: a kormány nem tervezi tandíj bevezetését

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem tervezi a kormány tandíj bevezetését, ilyen elképzelés “nincs az asztalon” – jelentette ki Pokorni Zoltán a HírTV Kontraszt című műsorában vasárnap este.

Az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke annak a véleményének is hangot adott, hogy ha nem tartják fenn a költségtérítéses rendszert, akkor az egyetemek nem lesznek finanszírozhatóak. Pokorni Zoltán azt mondta, maga sem tudja, hogyan került bele a Széll Kálmán Tervbe egy táblázat alá az az apróbetűs passzus, amely többi között a költségtérítéses képzésnek a felsőoktatási rendszerből történő kivezetéséről szól. Amikor a szöveget megvitatták, ezek a mondatok nem szerepeltek benne – jegyezte meg.
A fideszes politikus azt mondta, nem ért egyet az ott szereplő mondatokkal, s példaként említette, hogy a költségtérítéses képzés már régen nem éri el az ötven százalékot. Az utóbbi tíz évben éppen ennek a képzési formának a száma csökkent radikálisan, rontva az egyetemek rentabilitását.
Ha nem tartják fenn ezt a képzési formát, akkor az egyetemek nem lesznek finanszírozhatóak – mutatott rá. Ha meg akarják őrizni a mostani kapacitásokat, meg kell jelenni a nemzetközi piacon, hogy a felsőoktatási intézmények “eladják” a képzéseiket.
A szakpolitikus a zárolásokat a nehéz gazdasági helyzetben szükséges rossznak nevezte, s kérdésre válaszolva kitért arra is, ahhoz, hogy a tavaszi ülésszak alatt elfogadják az új felsőoktatási törvényt, a kormánynak májusban le kell tennie javaslatát az asztalra.

Előző sztori

A forradalom kitörésétől a szőregi csatáig

Default thumbnail
Következő sztori

Vélemény: Szabadság. Szeretem

Legutóbbi hasonló cikkek