Egészség

Petíció a gyógynövényekért

Petíció a gyógynövényekért

2011. március 25., péntek
Petíció a gyógynövényekért

Ellehetetlenítené a naturista gyógyszerek forgalmazását az az április végén hatályba lépő EU-s jogszabály, amely szerint a természetes alapú készítmények a hagyományos gyógyszerekhez hasonló szabályok szerint lennének elbírálva. A rendelet ellen tiltakozó körüzeneteket indítottak az interneten, egymillió aláírást szeretnének gyűjteni.

„Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy állítsa le a Tradicionális Gyógynövényalapú Gyógyhatásszerekre vonatkozó 2004/24/EC irányelv végrehajtását, amely arra irányul, hogy 2011. április 30-tól megszüntesse az ilyen típusú készítmények nagy részéhez való hozzáférést” – olvasható abban az internetes petícióban, amit a gyógyhatású készítmények védelméért indítottak. Eddig 128 ezren csatlakoztak a másfél hónapja indított kiáltványhoz, cél az egymillió aláírás összegyűjtése, az idő azonban egyre szűkösebb.

Gyógyszercég a gyógynövények ellen

A körüzenet szerint a rendelet a Big Pharma nevű mamutcég kezdeményezésére jött létre. Erős gazdasági szerepe miatt a cég az összeesküvés-elmélet gyártók kedvelt célpontja: bizonyos webes fórumok szerint a H1N1 influenzavírus is csak egy általuk kreált átverés volt. A cég régóta harcban állt a természetes alapú gyógyászati szerekkel, úgy tűnik végül sikerült győzelmet aratnia: a Növényi Gyógyszer Bizottság (HMPC) új szabályozásának értelmében minden naturista termék gyógyszernek számít, ezért ugyanolyan szabályok szerint lesz forgalmazható, mint egy gyógyszer. Az engedélyezési eljárások hatalmas költségei a kistermelőkre hárulnának, akik ezt csak nehezen, vagy egyáltalán nem tudnák megfizetni. Emiatt rövidesen több, természetes anyagokat tartalmazó gyógykészítmény is lekerülhet a patikák polcairól. A gyógyszercég ezzel végzetes csapást mérne a természetgyógyászatra. A petíciót 18 nyelvre, köztük magyarra is lefordították, hogy az Unió összes tagországába eljusson az üzenetük. Az egymillió aláírás azonban még a körlevelekkel és a szorgos kampánnyal is egyre elérhetetlenebbnek tűnik - egyelőre 128 ezren szignózták, a törvény hatályba lépéséig pedig alig egy hónap van vissza. A kezdeményezést az alábbi linken tekintheti meg magyar nyelven:

http://gaia-health.com/articles301/000315-hungarian.shtml

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.