/

Nyílt hozzáférésű optikai hálózatot építenek ki Hódmezővásárhelyen

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nyílt hozzáférésű, szélessávú és korlátlan sebességig bővíthető optikai hálózat épül ki Hódmezővásárhelyen. Az önkormányzat és egy magánbefektető beruházásaként megvalósuló fejlesztés segítségével, hamarosan mintegy 2000 végponton, a projekt végeztével 18 ezer végponton lesz optikai kábel – jelentették be csütörtökön a dél-alföldi városban.

Zakar Péter informatikus elmondta: az önkormányzat együttműködési szerződést kötött az EnterNet 2001 Kft.-vel, és 50-50 százalékos arányban létrehozták az Enterhód Zrt-t a döntően optikai hálózati elemekre épülő szélessávú infrastruktúra kiépítésére.
A beruházás első üteme, az önkormányzat meglevő infrastruktúrájának felhasználásával, az EnterNet által érkező befektető 200 millió forintos forrásával valósul majd meg, a belvárosi részeken, mintegy 2000 háztartáshoz jutva el. Ezt követően a projektbe pályázati forrásokat bevonva további 16 ezer végpontot csatlakoztatnak majd, várhatóan jövő év végére. Az előzetes számítások szerint a nonprofit kezdeményezés megtérülési ideje tíz év.
A fejlesztés eredményeként minden vásárhelyi háztartásban, közintézményben olyan szolgáltatások is elérhetővé válhatnak, mint a digitális alapú IPTV műsorelosztás, az akár díjmentes telefonálás, az idősek és betegek távfelügyelete, biztonságtechnikai felügyelet, elektronikus könyvtár, videotéka, és új lehetőségek nyílnak a távmunka számára is.
A többségi magyar tulajdonban levő EnterNet 2001. Kft. 2000-ben alakult alternatív internetszolgáltató. A vállalat több mint 50.000 ügyfelet szolgál ki szélessávú internettel, és több mint 10.000 ügyfelet telefonszolgáltatással. Az EnterNet cégcsoport évi két és fél milliárdos árbevételt realizál.

Előző sztori

Futsal: nemzetközi tornára készül az UTC

Következő sztori

6 éves a Rádió Mi!