/

A védelem határai – biztonságtechnikai kongresszus + VIDEÓ, FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A Magyarországi Biztonsági Vezetők Egyesületének szervezésében immár tizenkettedik alkalommal gyűltek össze azon cégek vezetői, akik az állami és a magánszféra biztonságtechnikájával foglalkoznak. A konferencián száznál is több olyan cég képviseltette magát, amely meghatározza a magyarországi biztonságvédelmi piacot.

Az idei konferencia vezérfonala a magán- és a közbiztonság találkozása, valamint a technikai fejlődés jelenlegi színvonalának témaköre volt. A Magyar Biztonságtechnikai Vezetők Egyesülete 15 éve alakult, tagjai között megtalálhatók azoknak a cégeknek a biztonságtechnikai vezetői, melyek az ország árbevételének közel hatvan százalékát termelik.
A biztonságtechnikai piac Magyarországon jelentős foglalkoztatónak minősíthető, hiszen közel 130 ezer regisztrált biztonsági őr van az országban, melyből tényleges feladatot majdnem százezren látnak el. Ide sorolhatók még azok a cégek, és dolgozóik, akik a feladatok kiszolgálását – a rendszerek tervezését, telepítését, üzemeltetését, a vonulásokat – végzik, a felső vezetéshez tartozók valamint a mérnökök.
„Egyik fő témánk az lesz, hogy hol húzható meg a határ a magán- és a közbiztonság között” – mondta el portálunknak az esemény házigazdájaként Fialka György, az MBVE elnöke. „A törvények szerint a lakosság közbiztonságának megteremtése a rendőrség feladata, azonban ez nem jelent egy markánsan meghatározható vonalat. Az átfedések megszüntetése, az üres területek jól szabályozott elosztása mindenképpen megoldást kíván. Azt tudomásul kell venni, hogy a rendőrség ennek a komplex országbiztonságnak a megvalósítására nem alkalmas, de nem is feladata. Tehát azt kell megtalálnunk, hogy hol van az értelmes határ a két szféra között, és hogyan tudjuk egymást segíteni és kiegészíteni.”

A terrorelhárítás

no images were found

A terrorcselekményekkel kapcsolatos tényállást, az intézkedések határát a törvények határozzák meg. Ezt az egyes események, a helyszínek, az ipari létesítmények, épületek, a szervezetek, illetve a kapcsolódó személyek alapján jól meg lehet ezt határozni. A terrorelhárítás együttműködve dolgozik a rendőrséggel és egyéb rendvédelmi szervekkel, hiszen itt eléggé átjárhatóak a határok.
„A terrorelhárítás a jogszabályok szerint a rendőrség része” – határozta meg a nemrég alakult szervezet feladat- és jogkörét Bodnár Zsolt Attila rendőr dandártábornok, a Terrorelhárítási Központ (TEK) helyettes vezetője. „Itt ugyanolyan rendőrök szolgálnak, mint egyéb feladatok esetében, és természetesen vannak köztünk egyenruhások és civilruhások is.”
A TEK létrehozásáról szóló rendelet szerint a központ az ország egész területére kiterjedő illetékességgel rendelkező, a rendészetért felelős miniszter irányítása alatt működő szervezet, melynek feladatai közé sorolható egyes események felderítése és megszakítása. Ezek az események a terrorcselekmény, az emberrablás, a légi jármű, a vasúti, a vízi, és a közúti tömegközlekedési vagy tömeges áruszállításra alkalmas jármű hatalomba kerítése. Ugyancsak feladata a nyomozó hatóságok, az ügyészség, továbbá a rendvédelmi szervek felkérésére a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható fegyveres vagy felfegyverkezett személy elfogása, az egyéb személy elleni erőszakos bűncselekmények megszakítása, az ön- vagy közveszélyes állapotban lévők elfogása. A Terrorelhárítási Központ elemzi és értékeli a Magyar Köztársaság terrorfenyegetettségének helyzetét is.

no images were found

Előző sztori

Nézőpont: a többség támogatja a reformokat és a kormányt

Következő sztori

Magyar Biztonságtechnikai Vezetők XII. kongresszusa