Közélet

A védelem határai – biztonságtechnikai kongresszus + VIDEÓ, FOTÓK

A védelem határai – biztonságtechnikai kongresszus + VIDEÓ, FOTÓK

2011. március 23., szerda
A védelem határai – biztonságtechnikai kongresszus + VIDEÓ, FOTÓK
A Magyarországi Biztonsági Vezetők Egyesületének szervezésében immár tizenkettedik alkalommal gyűltek össze azon cégek vezetői, akik az állami és a magánszféra biztonságtechnikájával foglalkoznak. A konferencián száznál is több olyan cég képviseltette magát, amely meghatározza a magyarországi biztonságvédelmi piacot. Az idei konferencia vezérfonala a magán- és a közbiztonság találkozása, valamint a technikai fejlődés jelenlegi színvonalának témaköre volt. A Magyar Biztonságtechnikai Vezetők Egyesülete 15 éve alakult, tagjai között megtalálhatók azoknak a cégeknek a biztonságtechnikai vezetői, melyek az ország árbevételének közel hatvan százalékát termelik. A biztonságtechnikai piac Magyarországon jelentős foglalkoztatónak minősíthető, hiszen közel 130 ezer regisztrált biztonsági őr van az országban, melyből tényleges feladatot majdnem százezren látnak el. Ide sorolhatók még azok a cégek, és dolgozóik, akik a feladatok kiszolgálását – a rendszerek tervezését, telepítését, üzemeltetését, a vonulásokat – végzik, a felső vezetéshez tartozók valamint a mérnökök. „Egyik fő témánk az lesz, hogy hol húzható meg a határ a magán- és a közbiztonság között” – mondta el portálunknak az esemény házigazdájaként Fialka György, az MBVE elnöke. „A törvények szerint a lakosság közbiztonságának megteremtése a rendőrség feladata, azonban ez nem jelent egy markánsan meghatározható vonalat. Az átfedések megszüntetése, az üres területek jól szabályozott elosztása mindenképpen megoldást kíván. Azt tudomásul kell venni, hogy a rendőrség ennek a komplex országbiztonságnak a megvalósítására nem alkalmas, de nem is feladata. Tehát azt kell megtalálnunk, hogy hol van az értelmes határ a két szféra között, és hogyan tudjuk egymást segíteni és kiegészíteni.”

A terrorelhárítás

A terrorcselekményekkel kapcsolatos tényállást, az intézkedések határát a törvények határozzák meg. Ezt az egyes események, a helyszínek, az ipari létesítmények, épületek, a szervezetek, illetve a kapcsolódó személyek alapján jól meg lehet ezt határozni. A terrorelhárítás együttműködve dolgozik a rendőrséggel és egyéb rendvédelmi szervekkel, hiszen itt eléggé átjárhatóak a határok. „A terrorelhárítás a jogszabályok szerint a rendőrség része” – határozta meg a nemrég alakult szervezet feladat- és jogkörét Bodnár Zsolt Attila rendőr dandártábornok, a Terrorelhárítási Központ (TEK) helyettes vezetője. „Itt ugyanolyan rendőrök szolgálnak, mint egyéb feladatok esetében, és természetesen vannak köztünk egyenruhások és civilruhások is.” A TEK létrehozásáról szóló rendelet szerint a központ az ország egész területére kiterjedő illetékességgel rendelkező, a rendészetért felelős miniszter irányítása alatt működő szervezet, melynek feladatai közé sorolható egyes események felderítése és megszakítása. Ezek az események a terrorcselekmény, az emberrablás, a légi jármű, a vasúti, a vízi, és a közúti tömegközlekedési vagy tömeges áruszállításra alkalmas jármű hatalomba kerítése. Ugyancsak feladata a nyomozó hatóságok, az ügyészség, továbbá a rendvédelmi szervek felkérésére a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható fegyveres vagy felfegyverkezett személy elfogása, az egyéb személy elleni erőszakos bűncselekmények megszakítása, az ön- vagy közveszélyes állapotban lévők elfogása. A Terrorelhárítási Központ elemzi és értékeli a Magyar Köztársaság terrorfenyegetettségének helyzetét is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.