Gazdaság

Közeleg a környezetvédelmi termékdíj-fizetési határidő

Közeleg a környezetvédelmi termékdíj-fizetési határidő

2011. március 10., csütörtök
Közeleg a környezetvédelmi termékdíj-fizetési határidő

Közeleg a környezetvédelmi termékdíj-fizetés határideje azoknak, akik tavaly arról nyilatkoztak, hogy termékdíj-átalányt fizetnek – nyilatkozta portálunknak Oláh Rajmund agrárkamarai szaktanácsadó. Azoknak a termelőknek, akinek az éves árbevételük nem haladja meg a 10 millió forintot, a fizetendő termékdíj-átalány 2 ezer forint lesz. Azon gazdálkodók esetében, ahol az árbevétel a 10 és 50 millió forint között van, a fizetendő átalány összege 7 ezer forint.

A tavaly bevezetett környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettségnek 2011-ben március 31-éig kell eleget tennie azoknak, akik azt vállalták, hogy termékdíj-átalányt fizetnek.

Oláh Rajmund

agrárkamarai szaktanácsadótól megtudtuk, hogy azoknak, akik idén is ily módon akarják fizetni a termékdíjat, azoknak április 20-áig kell jelezniük ezt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). „Mindazoknak kell környezetvédelmi termékdíjat fizetniük, akik csomagolásban értékesítik terményüket. Annak, aki a burgonyát raselzsákban adja el, fizetnie kell ilyen díjat, ha nem építette be a csomagolóanyag árába a gyártó” – mondott példát a szakember. Abban az esetben, ha a gyártó vagy a kereskedő nem fizette meg ezt, akkor a gazdának kell megtérítenie. Mindez azokra vonatkozik, akiknek a mezőgazdasági termelésből származó éves nettó árbevételük nem haladja meg az 50 millió forintot. Akiknek éves árbevételük 10 millió alatt van, 2 ezer forintot kell fizetniük, 10 és 50 millió forint közötti árbevételénél pedig 7 ezret. Azok pedig, akik év közben kezdtek környezetvédelmi termékdíj-köteles tevékenységet, és ezt be is jelentették a vámhatósághoz, 5 ezer forint átalány megfizetésére kötelezettek. Azon termelők, akik tavaly év elején bejelentkeztek a termékdíjas rendszerbe, és jelezték, hogy átalányt kívánnak fizetni, azoknak március 31-ig kell a megjelölt kategóriában megfelelő átalány díjat az alábbi számlára átutalni. A fizetendő termékdíjat a NAV környezetvédelmi termékdíj adóbevételi számlaszámára kell teljesíteni: 10032000-01037454. „Az árbevételt minden érintettnél évente felül kell vizsgálni, hogy melyik kategóriába tartozik a termelő” – tett hozzá Oláh Rajmund. További információkat és a szükséges nyomtatványt az agrárkamarai szaktanácsadóknál és a falugazdászoknál kérhetik az érintettek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.