Közeleg a környezetvédelmi termékdíj-fizetési határidő

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közeleg a környezetvédelmi termékdíj-fizetés határideje azoknak, akik tavaly arról nyilatkoztak, hogy termékdíj-átalányt fizetnek – nyilatkozta portálunknak Oláh Rajmund agrárkamarai szaktanácsadó. Azoknak a termelőknek, akinek az éves árbevételük nem haladja meg a 10 millió forintot, a fizetendő termékdíj-átalány 2 ezer forint lesz. Azon gazdálkodók esetében, ahol az árbevétel a 10 és 50 millió forint között van, a fizetendő átalány összege 7 ezer forint.

A tavaly bevezetett környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettségnek 2011-ben március 31-éig kell eleget tennie azoknak, akik azt vállalták, hogy termékdíj-átalányt fizetnek. Oláh Rajmund agrárkamarai szaktanácsadótól megtudtuk, hogy azoknak, akik idén is ily módon akarják fizetni a termékdíjat, azoknak április 20-áig kell jelezniük ezt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV).
„Mindazoknak kell környezetvédelmi termékdíjat fizetniük, akik csomagolásban értékesítik terményüket. Annak, aki a burgonyát raselzsákban adja el, fizetnie kell ilyen díjat, ha nem építette be a csomagolóanyag árába a gyártó” – mondott példát a szakember. Abban az esetben, ha a gyártó vagy a kereskedő nem fizette meg ezt, akkor a gazdának kell megtérítenie. Mindez azokra vonatkozik, akiknek a mezőgazdasági termelésből származó éves nettó árbevételük nem haladja meg az 50 millió forintot.
Akiknek éves árbevételük 10 millió alatt van, 2 ezer forintot kell fizetniük, 10 és 50 millió forint közötti árbevételénél pedig 7 ezret. Azok pedig, akik év közben kezdtek környezetvédelmi termékdíj-köteles tevékenységet, és ezt be is jelentették a vámhatósághoz, 5 ezer forint átalány megfizetésére kötelezettek. Azon termelők, akik tavaly év elején bejelentkeztek a termékdíjas rendszerbe, és jelezték, hogy átalányt kívánnak fizetni, azoknak március 31-ig kell a megjelölt kategóriában megfelelő átalány díjat az alábbi számlára átutalni.
A fizetendő termékdíjat a NAV környezetvédelmi termékdíj adóbevételi számlaszámára kell teljesíteni: 10032000-01037454.
„Az árbevételt minden érintettnél évente felül kell vizsgálni, hogy melyik kategóriába tartozik a termelő” – tett hozzá Oláh Rajmund. További információkat és a szükséges nyomtatványt az agrárkamarai szaktanácsadóknál és a falugazdászoknál kérhetik az érintettek.

Default thumbnail
Előző sztori

H1N1: az EP elítéli a WHO hisztériakeltését

Következő sztori

Szörényi Levente lesz a zsombói közösségi ház vendége

Legutóbbi hasonló cikkek