Kosárlabda: csütörtökön kezdi az elődöntőt Sopronban a Mediteam

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Emberfeletti idegenbeli teljesítményével a kedd esti győri harmadik mérkőzésen kivívta az elődöntőbeli részvételt a Mediteam Szeged női kosárlabdacsapata a bajnoki rájátszás negyeddöntőjében. A teljesítmény emberfeletti, a terhelés pedig ennél is nagyobb: nincs megállás, Laklóth Annáék csütörtök este már Sopronban vendégszerepelnek az elődöntő első mérkőzésén, ahol az esélyek még kevésbé szólnak mellettük, mint a Győr ellen.

Több szezonra való vihart ért meg az idei bajnokságban a Szeviép- majd Mediteam Szeged néven szereplő szegedi női kosárlabdacsapat. Kezdődött minden a névadó főszponzor csődjével 2010 első felében, majd jött a válogatott Laczi Edit súlyos térdsérülése Szekszárdon novemberben, azután a tavaly nyáron igazolt, a nemzeti mezben korábban szintén sokat pattogtató center, Keller Annamária szerződésének felbontása decemberben, a mélyponton pedig a vezetőedző Bencze Tamás és az irányító, csapatkapitány Németh Bernadett idő előtti távozása januárban. Utóbbival egyidőben már mutatkozott a kiút, megjelentek az első reménysugarak az új névadó szponzor, a Mediteam Zrt. felbukkanásával, visszatért az előző szezon ukrán centere, Léna Zserzserunova, rohamtempóban új edző érkezett Ceglédről Mészárosné Kovács Andrea személyében, s új igazolásként Léna ukrán válogatottbeli csapattársa Marina Szazonenko is megérkezett. Tudva levő volt, hogy egy ideig nem lesz könnyű visszatalálni a régi ritmusba. A bajnoki küzdelmekkel párhuzamosan futó magyar kupában, a Zalaegerszeggel szemben alulmaradva, nem sikerült a négy közé jutás. A csapat az alapszakaszban is lassan lecsúszott a negyedik helyről – ami a negyeddöntőbeli pályaelőny elvesztését jelentette – s végül a hatodik helyen zárt.

Negyeddöntőbeli ellenfele így a harmadik helyen befutó Győr lett. Aztán a kilenc ponttal elvesztett győri első mérkőzésen, a vereség ellenére úgy tűnt, nem reménytelen a helyzet. Jött a vasárnapi hazai találkozó, ahol simán egyenlített a párharcban a Mediteam, úgy hogy gyakorlatilag hat ember (Lengyel Dalma, Laklóth Anna, Rasheed Rita, Iva Roglics, Olena Zserzserunova és Marina Szazonenko) játszotta végig a meccset, miközben az ukrán légiósok közül Zserzserunova lába begörcsölt, Szazonenko pedig többször is rosszul lett – ennek ellenére hat triplát hintett be a lelkiekben talán könnyed hazai harmadik meccset váró győriek gyűrűjébe. S végül kedd este elérkezett ez a bizonyos harmadik találkozó, s a szegediek nem adták olcsón a bőrüket: az első percektől partiban voltak, egy ideig vezettek is, majd miután Englert Orsolyáék többé-kevésbé átvették az irányítást (vezettek tíz ponttal is), szívós, kemény munkával, a négy faultos Zserzserunova kipontozódását több mint egy félidőn keresztül kockáztatva, az utolsó negyedben káprázatos hajrába kezdtek és megfordították a találkozót. Négypontos idegenbeli sikerük azt jelentette, hogy mindennemű idényközi körülmény dacára újra elődöntős a szegedi együttes, és az alapszakasz hazai meccsén óriási csatában legyőzött Sopron ellen vívhat a döntőbe jutásért, csütörtök este 18 órától.

Nincs mit szépíteni: az euroligás Sopron ellen – melyet a januárban távozott, s 31. születésnapját épp csütörtökön ünneplő Németh Bernadett is erősít – sokkal nehezebb lesz, mint a Győrrel szemben, a papírforma abszolút nem a Tisza-partiak oldalán áll. Nem csak amiatt, mert a Soproniak kerete jóval erősebb, s az egész alapszakaszban két vereséget szenvedett – egyiket épp a Szegedtől, a másikat a Pécstől, szintén idegenben – majd a rájátszásban is könnyedén lépte le a Szolnokot. Amiatt sem lesz könnyű, mert a sikerek útjára lassan visszatalált szegedi együttes Győr elleni bravúros teljesítménye rengeteget kivett a csapatból, s ezek után, a kiírás szeszélye folytán, egy hét alatt már negyedik létfontosságú, komoly ellenféllel szembeni találkozójukat lesznek kénytelenek megvívni – ez vasárnap már tíz nap alatt ötre módosul. Mészárosné Kovács Andrea vezetőedző utoljára szombaton tudott edzést vezényelni a lányoknak, majd a vasárnapi hazai győzelmet követően – lévén kedden a győri vendégjáték és az egész napos utazás – a hétfő a regenerálódás, pihenés jegyében telt. Most is hasonlóan áll a helyzet, ráadásul a felkészülést tovább nehezíti Lengyel Dalma esete, akinek kedd este meccs közben belenyúltak a szemébe, bevérzés keletkezett, amely miatt hosszabb kihagyásra kényszerül – egy hétig nem is edzhet, a komolyabb munka csak azután kerülhet szóba. Így csütörtökön csak szurkolni tarthat a csapattal az országot átívelő újabb túrára.

A másik ágon Pécs – ZTE párharc fog zajlani, ahol az esélyek szintén eléggé kiegyensúlyozatlanok, így a realitásokból kiindulva a Mediteam Szeged 2011-ben – elmúlt évekbeli 1 ezüst- és 3 bronzérme mellé – várhatóan negyedik bajnoki bronzáért fog nagy csatát vívni, egy legyűrhető ellenféllel szemben.

Az MKB-Euroleasing Sopron – Mediteam Szeged elődöntő helyszínei és időpontjai:
1. mérkőzés: Sopron, március 31., csütörtök, 18 óra
2. mérkőzés: Szeged, április 3., vasárnap, 17 óra
3. mérkőzés (amennyiben szükséges): Sopron, április 6., szerda, 18 óra

Default thumbnail
Előző sztori

Nincs szükség a tényleges életfogytig tartó bebörtönzésre

Következő sztori

MSZP-nap Szegeden: Mesterházy-Gyurcsány összeborulás (FRISSÍTVE) + VIDEÓ, FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek