Közélet

Készen állnak a Líbia elleni katonai csapásokra

Készen állnak a Líbia elleni katonai csapásokra

2011. március 19., szombat
Készen állnak a Líbia elleni katonai csapásokra

A szombat délutánra tervezett párizsi csúcstalálkozó utáni órákban megindulhat a katonai beavatkozás Líbiában - nyilatkozta a BBC-nek Gerard Araud, Franciaország ENSZ nagykövete. Francia kezdeményezésre az akcióban szerepet vállaló országok, az Európai Unió több tagországa, az Arab Liga és az Afrikai Unió közös csúcstalálkozót tart a líbiai helyzetről Párizsban. A tárgyalásokra Ban Kimun ENSZ-főtitkárt is meghívták - írja az InfoRádió.

A líbiai célpontok elleni légicsapások kezdetének szombat esti időpontja azért is reálisnak tűnik, mert akkorra érhet Líbia közelébe a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó - írja az Index.

David Cameron

, brit miniszterelnök azt mondta: a brit Tornado és Typhoon vadászgépek már Líbia közelében állomásoznak - adta hírül a BBC. Az amerikai haditengerészet is támogató egységeket vezényelt a Földközi-tengerre. A tervezett katonai akcióhoz felajánlotta légterét Dánia, Kanada, Spanyolország, Belgium, Norvégia és Katar is. A légitámadás előkészítése mellett Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok közös közleményben szólította fel Kadhafit, hogy maradéktalanul tartsa be az ENSZ-határozatban szereplő feltételeket, csapatai ne vonuljanak Bengázi ellen, valamint húzódjanak vissza Adzsabíjából, Miszratából és Zavíjából. Egyben követelték, hogy minden városban állítsák helyre a gáz-, az áram- és a vízellátást.

Barack Obama

amerikai elnök beszédében jelezte, Kadhafinak van választása, de nincs lehetősége alkudozni, ha nem tesz eleget az ENSZ-határozatban szereplő feltételeknek, akkor szembe kell néznie a következményekkel. A figyelmeztetések ellenére péntek este megindultak Bengázi felé Kadhafi katonái. Khaled Kaim líbiai külügyminiszter-helyettes tagadta, hogy bárhol bombáztak volna a tűzszünet bejelentése után. Állítása szerint a kormányerők közeledése Bengázihoz nem sérti meg a tűzszünetet, hiszen nem akarnak bevonulni a városba, és nem csapnak össze a felkelőkkel, ha azok nem támadják meg őket. (Forrás:

InfoRádió

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.