Közélet

Áfacsökkentés - Olcsóbb lehet a sertés és a baromfi

Áfacsökkentés - Olcsóbb lehet a sertés és a baromfi

2011. március 18., péntek
Áfacsökkentés - Olcsóbb lehet a sertés és a baromfi

Három verzióban készít újabb kormányjavaslatot az élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) csökkentésére a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) – tudta meg az agromonitor.hu.

A tárca 5 százalékra mérsékelné a mai 25 és 18 százalékos kulcsokat. A Világgazdaság Online szerint a minisztérium elsősorban a válságban lévő sertés- és baromfiágazat termékeinek áfáját mérsékelné. A második tervezet e termékkört kiegészítené a kenyérrel és a tejjel, a harmadik pedig a tojással és az étolajjal. A VM számításai szerint évi 240 milliárd forint költségvetési bevételkiesést okozna, ha valamennyi alapvető élelmiszerre 5 százalékos áfa lépne életbe. A veszteségek jelentős része viszont megtérülne, mert többletbefizetések származnának abból, hogy a gazdaság kifehéredne, a fogyasztás pedig nem esne vissza – hangoztatják ágazati szakértők. (Forrás: Agromonitor,

Világgazdaság Online

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.