Egyetem

A hosszú élet titka: házasság és sok munka

A hosszú élet titka: házasság és sok munka

2011. március 18., péntek
A hosszú élet titka: házasság és sok munka

Nem mindenképp él tovább az, aki örökké vidám és optimista és keveset gürcöl - hosszú élettel inkább az számolhat, aki óvatos, keményfejű, továbbá szívesen és sokat dolgozik. Többek közt e meglepő eredménnyel szolgált egy egyedülálló hosszútávú amerikai tanulmány, amely a személyiség élettartamra gyakorolt hatását vizsgálta.

Kiderült pédául, hogy a házas férfiak nagy valószínűséggel megérték 70. születésnapjukat, ám az elváltaknak már csak a harmada. Azt is megtudták a kutatók, hogy a folyamatosan dolgozó férfiak és nők tovább éltek, mint azok, akik lazábban álltak hozzá az élet e területéhez. És ami a legfurcsább: nem a legboldogabb emberek élnek a legtovább.

Howard Friedman

, a riverside-i Kaliforniai Egyetem pszichológusa és kollégája,

Leslie Martin

húsz éven át elemezték 1500 ember személyiségjegyeit és sorsát. A kutatók eredményeikről most könyvet jelentettek meg. Friedman egy 1956-ban elhunyt kollégája,

Lewis Terman

kezdett el tanulmányozni 1921-ben egy csoport kivételesen tehetséges, akkor tíz év körüli gyereket. Az ő életútjukat és haláluk körülményeit tanulmányozták a kutatók több mint száz hallgató és doktorandusz segítségével - tudósít a Kaliforniai Egyetem közleménye alapján a Die Welt című német lap internetes kiadása. Fáradozásaik jutalmául seregnyi egyértelmű és nem várt választ kaptak. Kiderült például, hogy bár a házasélet a férfiak egészsége szempontjából jótékony hatással bír, nők esetében nincs különösebb jelentősége. A házas férfiak nagy valószínűséggel megérték 70. születésnapjukat, ám az elváltaknak már csak a harmada. Az elvált nők ugyanakkor hasonló kort érték el, mint házasságban élő társaik. Hasznunkra válhat egy színvonalas munkahely is. A folyamatosan dolgozó férfiak és nők tovább éltek, mint azok, akik lazábban álltak hozzá az élet e területéhez. A talán legmeglepőbb eredmény az volt, hogy a boldogság és az egészség nem úgy függ össze, mint a kutatók elvárták volna. Ugyanis az 1911 körül született lányok és fiúk közül nem a legvidámabbak és a legboldogabbak éltek legtovább. Leginkább a legóvatosabb, legakaratosabb egyének maradtak sokáig egészségesek, és értek el magasabb kort - mondta Howard Friedman. A léhűtők és az optimisták azonban hajlamosabbak voltak kockázatos döntések meghozatalára, és kevésbé törődtek egészségükkel és biztonságukkal - ami végül megrövidítette életüket. A kaliforniai Longevity Project eredményeit összegezve tehát a boldogság nem elég az egészséghez, ugyanakkor boldogság és egészség lehet az eredménye egy körültekintő, termékeny és fenntartható életmódnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.