TÁRKI: olvadt a kormánypártok előnye, de fölényüket semmi nem fenyegeti

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A TÁRKI februári pártpreferencia-kutatása szerint a Fidesz-KDNP továbbra is jelentősen népszerűbb minden más politikai pártnál, ugyanakkor támogatottsága november óta folyamatosan olvad, és ez a csökkenő tendencia februárban is folytatódik.

Az intézet szerdán juttatta el az MTI-hez a kutatás eredményét, amely a felnőtt lakosság körében az elmúlt évhez hasonlóan a Fidesz-KDNP jelentős fölényét mutatja: a kormánypártok szimpatizánsainak tábora hónapok óta sokszorosa az ellenzéki pártokénak, annak ellenére, hogy november óta egyértelműen csökkenő tendenciát mutat a Fidesz-KDNP szavazótáborának nagysága.
Az elmúlt hónapokkal ellentétben azonban a kormánypártok támogatottságának csökkenése nem a bizonytalan választók táborának növekedésével, hanem a többi párt szavazótáborának kismértékű bővülésével jár együtt, ami azonban egyetlen ellenzéki párt esetében sem jelent lényeges erősödést.
Az ezer ember megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján a Fidesz-KDNP szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében a januári 38 százalékról 37 százalékra, a szocialista párté pedig 10-ről 11 százalékra módosult, azaz a teljes népesség körében nem történt jelentős változás egyik párt esetében sem.
A bizonytalanok és nem válaszolók aránya sem változott lényegesen, hiszen e két csoport együttesen 40 százalékot tett ki januárban, februárban pedig 38-at.
A kutatók szerint figyelemreméltó elmozdulás a pártválasztók körében található: a Fidesz-KDNP támogatottsága ugyanis a januári 65-ről februárra 61 százalékra csökkent, miközben az MSZP-é 17-ről 18 százalékra változott. Ha azonban a 2010 novembere óta tartó időszak változásait összegezzük, akkor azt találjuk, hogy a Fidesz-KDNP szavazótábora a teljes népességen belül (49-ről 37 százalékra) 12 százalékponttal, a pártválasztókon belül pedig (71-ről 61 százalékra) 10 százalékponttal csökkent.
A közleményben az áll: ezzel párhuzamosan ugyanakkor az MSZP támogatottsága a teljes népesség körében lényegében nem változott november óta (10 százalék körül mozog), a pártválasztók körében pedig (14-ről 18 százalékra) 4 százalékponttal nőtt. Mindez azt is jelenti, hogy míg novemberben egy MSZP-szavazóra öt Fidesz-KDNP szavazó jutott, addig februárra egy szocialista szimpatizánsra már csak három és fél kormánypárti szavazó jut.
A másik két parlamenti párt támogatottsága továbbra sem változott számottevően az elmúlt egy hónapban, hiszen a teljes népességen belül a Jobbikra a választók 6 százaléka helyett 7, az LMP-re 4 helyett 5 százalék szavazna, azaz mindkét párt esetében csupán elenyésző elmozdulás történt. A pártválasztók körében a Jobbik tábora 12 százalékra nőtt a januári 11-ről, az LMP-é pedig 6-ról 8 százalékra változott – áll a közleményben.

Default thumbnail
Előző sztori

Feloszlathatatlan lesz az országgyűlés

Default thumbnail
Következő sztori

Halálos kimenetelű baleset a 43-ason (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek