Rák – a civilizáció betegsége

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A rák világszerte vezető halálozási ok. Évente emberek milliói halnak meg miatta, Magyarországon pedig még az európai viszonyokhoz képest is igen rossz a helyzet. 2000-ben a Párizsi Charta február negyedikét a rák világnapjává nyilvánította, hogy a daganat ellen folytatott küzdelem eszméje “a világon élő összes ember szívében és gondolataiban éljen”. Ennek szellemében beszélgettünk a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának professzorával, Kahán Zsuzsannával a betegség kezeléséről és a megelőzés lehetőségeiről.

– Rengeteget hallani a rákról, a kutatására is szinte megszámlálhatatlan pénzmennyiséget költöttek, és még sem tudtuk ezidáig legyőzni. Mitől ilyen nehéz a harc ellene?

– A rákos daganatoknál valami elromlik. Vannak jóindulatú, és rosszindulatú daganatok, a fő különbség közöttük az, hogy a rosszindulatúak határ nélkül nőnek és terjeszkednek a szervezetben. Azért van ez, mert a bennük lévő javító mechanizmus, ami meggátolja, hogy tovább tudjon nőni egy szövet, elromlik, és nem tudja kijavítani ezt a határtalan osztódási képességet. Tehát genetikai oka van. Ez vele született lehet, vagy valamilyen külső hatásra alakulhat ki, ami a DNS-ben tesz kárt, ez pedig egy igen komplex problémát jelent.
Másrészt nem teljesen értek önnel egyet, a rákot igenis le lehet győzni, és egyre hatásosabban vehetjük fel vele a harcot. A legfontosabb fegyverünk pedig a szűrővizsgálat. A korai felismerés ugyanis jelentősen megnöveli a teljes gyógyulás esélyét. Persze nem minden esetben vezet ez célra, de a mai módszerekkel sok daganat már igen korai szakaszban felismerhető, így ezek szinte 100%-osan gyógyíthatóak.

– Mennyiben genetika, és mennyiben a káros életmód „terméke” a daganatos megbetegedés?

– A kettő jelentősen összefügg. Akinek örökletes génhibája van, az sokkal inkább veszélyeztetett a külső behatásokkal szemben. A genetikai hibánál ugyanis legtöbbször ez az előbb is említett javító mechanizmus károsodik, akiknél pedig ezzel probléma van, azok kevesebb külső hatás esetén is rákot kaphatnak. Az ilyen embereknek kerülniük kell a túlzott UV-sugárzást, a dohányzást és mindazokat az amúgy közismert dolgokat, amik elősegíthetik a daganatos megbetegedés kialakulását.

– Amennyiben kialakult a daganat, miben bízhat a beteg? A legismertebb jelenlegi gyógymód a kemoterápiás kezelés, ez viszont jelentős megterhelésnek teszi ki az amúgy is küszködő szervezetet. Tudunk emellett még gyógyszeres kezelésről is, ami leginkább a korai szakaszban segíthet. Vannak egyéb alternatívák?

no images were found

– A legjobb, és egyben legalapvetőbb kezelési módja a daganatos megbetegedéseknek a sebészi eltávolítás, a műtét. Hogyha így nem sikerül teljes mértékben meggyógyítani a beteget, vagy fennáll a kockázat, hogy a daganat ismét kiújulhat, akkor jönnek ezek a gyógyszeres és sugárterápiás lehetőségek. Ezekkel eliminálni lehet a daganatos sejteket, úgymond kitisztítják a szervezetet. A gyógyszeres kezelések a vérkeringéssel az egész szervezetet elárasztják, és így elpusztítják a vérkeringésben vagy akár már a szervekben levő kicsike daganatos részeket. Ilyen módszerrel dolgozik a kemoterápia, ami leginkább arról hírhedt, hogy kellemetlen mellékhatásai vannak.
De ilyen gyógyszeres kezelések legújabban a biológiai támadáspontú szerek, amelyek a daganat túléléséért felelős mechanizmusokat károsítják. Ezt ma már egyre inkább használják a legkülönbözőbb betegségekben, a leukémiától az úgynevezett szolid daganatokig. Ezek nagyon hatékonyak, és a kemoterápia hatékonyságát is felerősítik. Végül van egy harmadik gyógyszercsoport, a hormonterápia. Ez a daganat túléléséért és növekedéséért felelős hormonális környezetet hivatott megszüntetni. Sajnos csak bizonyos fajtájú rákos megbetegedések esetén használhatóak: a nőknél az emlőrák, és a méhrák esetén, amíg a férfiaknál a prosztataráknál használják ezt a hormoncsökkentő kezelést.

– A Magyarországi statisztikáink elég elszomorítóak a rákkal kapcsolatban. Évente 33 ezer áldozata van a ráknak, és körülbelül 75 ezer embernél alakul ki, Európában sorra vezetjük az egy főre jutó daganatos megbetegedések listáját. Mitől ilyen rossz itt a helyzet?

– A legkülönbözőbb okok halmozódnak, amik a daganatos betegségekhez hozzájárulnak. Átlagosan elég magas a dohányzási ráta, jelentős az alkoholizmus, a helytelen táplálkozás, a feszített élettempó, a stressz, a depresszió, és még lehetne sorolni. Ehhez jön még, hogy a szűrőprogramok sem a legmagasabb szinten működnek. A női rákszűrésen közismerten alacsony a rákszűrési arány.

– Tehát nem is a szűrések színvonalával lenne a gond, hanem egyszerűen kevesen vesznek részt rajta.

– Igen. A szűrések szakmai színvonala megfelelő, nem az a probléma. Az egészségügyi ellátás is nagyon jó Magyarországon, én azt gondolom, hogy itt az onkológiában nincs szégyellnivalónk. A nyugati színvonalnak megfelelően kezelünk, szinte minden olyan lehetőség adott, amit külföldön alkalmaznak. Ez a gond, és persze az életmód.

– Milyen módon előzhetjük meg a rák kialakulását?

– A rák egy civilizációs ártalom. Egy rendkívül rossz, felgyorsult életvitel sújt mindenkit, ezen kell változtatni, legalábbis bizonyos szinten kordában kell tartani. Fontos a kalóriaháztartás rendben tartása, és a megfelelő étrend kialakítása. Nem kell itt csodákra gondolni, több növényi eredetű étel és kevesebb hús és zsír fogyasztása a javasolt. Kerülni kell a cigarettát, és a túlzott alkoholfogyasztás is káros. Kevesen hangsúlyozzák, de nagyon fontos dolog: minimalizáljuk a gyógyszeres beavatkozásokat! Ma már mindenre gyógyszert használunk, van, aki azért szed, hogy terhes legyen, van aki azért, hogy elkerülje, szedjük hogy ne fájjon a fejünk, hogy fiatalok és szépek maradjunk. Van, amit már csak megszokásból szedünk, de a szervezetünk a legtöbbször magától is megoldaná. A statisztikáink javításához teljes életmódváltozás kellene, de a legfontosabb az lenne, hogy szánjunk időt a szűrővizsgálatokra. A korai észlelés és közbeavatkozás életeket ment.

Illés Attila

Default thumbnail
Előző sztori

Óvodába akart betörni, elfogták

Default thumbnail
Következő sztori

Határhírek: hamis rendszám, heroincsempészet

Legutóbbi hasonló cikkek