Politikai okokból titkosak a 2006-os jegyzőkönyvek

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Fidesz szerint egyértelműen az akkori ellenzék elleni politikai támadások lehetővé tétele miatt titkosították a 2006-os őszi eseményeket követő parlamenti bizottságok közös ülésein készült jegyzőkönyveket.

A szigorúan titkos, államtitoknak minősített dokumentumok nyilvánosságra hozataláról a Népszabadság számolt be. A lap szerint a jegyzőkönyvek eredetileg csak nyolcvan év múlva lehettek volna megismerhetők. Gulyás Gergely, a 2002. és 2010. között az állam részéről elkövetett jogsértéseket vizsgáló albizottságának kormánypárti elnöke elmondta: a titkosítást, néhány személyi adat kivételével egyáltalán nem tartják indokoltnak, az ugyanis kizárólag a korábbi kormányzat érdekeit szolgálta.

A fideszes képviselő ezt azzal magyarázta, hogy amíg a szóban forgó bizottságok ülésein jelenlévő, akkori miniszterek – a dokumentumok tanúsága szerint – kizárták, hogy a Fideszt bármilyen felelősség terhelné a 2006-os események miatt, addig a nyilvánosság előtt egy ezzel ellentétes kormányzati kommunikáció folyt.

Gulyás Gergely szerint a szükségállapot bevezetésének jegyzőkönyvben megjelenő lehetősége még akkor is megdöbbentő, ha erre valójában nem volt komoly szándék, csak miniszteri említésként esett róla szó. A politikus kifogásolta továbbá, hogy a most nyilvánosságra került jegyzőkönyvek sem adnak “értelmes választ” arra, hogy a rendőrség 2006 őszén miért nem tudta megvédeni a Magyar Televízió székházát.

Hozzátette: a Fidesz ezzel kapcsolatban a jegyzőkönyvek fontos tárgyi tévedésnek tartja, hogy az akkori kormány tisztségviselői úgy interpretálták a történteket, mintha a Szabadság téren jelenlévő tömeg egésze erőszakos lett volna, holott a valóságban a közülük legfeljebb 80-100 személy tanúsított ilyen magatartást.

Előző sztori

Késsel rabolta ki az italboltot

Következő sztori

Nemzetközi fotókiállítás nyílik a szegedi Reök-palotában