Közélet

Politikai okokból titkosak a 2006-os jegyzőkönyvek

Politikai okokból titkosak a 2006-os jegyzőkönyvek

2011. február 18., péntek
Politikai okokból titkosak a 2006-os jegyzőkönyvek

A Fidesz szerint egyértelműen az akkori ellenzék elleni politikai támadások lehetővé tétele miatt titkosították a 2006-os őszi eseményeket követő parlamenti bizottságok közös ülésein készült jegyzőkönyveket.

A szigorúan titkos, államtitoknak minősített dokumentumok nyilvánosságra hozataláról a Népszabadság számolt be. A lap szerint a jegyzőkönyvek eredetileg csak nyolcvan év múlva lehettek volna megismerhetők.

Gulyás Gergely

, a 2002. és 2010. között az állam részéről elkövetett jogsértéseket vizsgáló albizottságának kormánypárti elnöke elmondta: a titkosítást, néhány személyi adat kivételével egyáltalán nem tartják indokoltnak, az ugyanis kizárólag a korábbi kormányzat érdekeit szolgálta. A fideszes képviselő ezt azzal magyarázta, hogy amíg a szóban forgó bizottságok ülésein jelenlévő, akkori miniszterek - a dokumentumok tanúsága szerint - kizárták, hogy a Fideszt bármilyen felelősség terhelné a 2006-os események miatt, addig a nyilvánosság előtt egy ezzel ellentétes kormányzati kommunikáció folyt. Gulyás Gergely szerint a szükségállapot bevezetésének jegyzőkönyvben megjelenő lehetősége még akkor is megdöbbentő, ha erre valójában nem volt komoly szándék, csak miniszteri említésként esett róla szó. A politikus kifogásolta továbbá, hogy a most nyilvánosságra került jegyzőkönyvek sem adnak "értelmes választ" arra, hogy a rendőrség 2006 őszén miért nem tudta megvédeni a Magyar Televízió székházát. Hozzátette: a Fidesz ezzel kapcsolatban a jegyzőkönyvek fontos tárgyi tévedésnek tartja, hogy az akkori kormány tisztségviselői úgy interpretálták a történteket, mintha a Szabadság téren jelenlévő tömeg egésze erőszakos lett volna, holott a valóságban a közülük legfeljebb 80-100 személy tanúsított ilyen magatartást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.