Közélet

Orbán Viktor: 2020 előtt elképzelhetetlen a magyar euró

Orbán Viktor: 2020 előtt elképzelhetetlen a magyar euró

2011. február 5., szombat
Orbán Viktor: 2020 előtt elképzelhetetlen a magyar euró

"A csillagok jelenlegi állása szerint 2020 előtt nem lehet elképzelni" Magyarország csatlakozását az eurózónához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök.

A miniszterelnök a pénteki brüsszeli Európai Tanács-ülésen történtekkel kapcsolatban leszögezte: Magyarország és a magyar uniós elnökség nem ellenzi az eurózóna tagállamainak közös tanácskozásait és közös döntéseit, sőt örül nekik.

Orbán Viktor

leszögezte: ez nem a szétesése vagy a szakadása az Európai Uniónak, hanem pusztán az eurózóna tagállamainak erőfeszítése az euró megmentése érdekében. A magyar miniszterelnök ugyanakkor hangsúlyozta: véleménye szerint az eurózónához való csatlakozás feltételei radikálisan meg fognak változni a tagállamok közti egységes költségvetési politika irányába. Magyarország ugyanakkor nem támogathatja az egységes adóharmonizáció felé tett lépéseket, mert azzal elveszne a versenyelőnye a többi uniós tagállammal szemben. A miniszterelnök szerint a következő 2-3 hónapban a monetáris politika átalakításával létre kell hozni a kormány és az új, kibővülő monetáris tanács között az együttműködés higgadt és hatékony formáját, a mostani ugyanis káros a gazdaságra. Orbán Viktor szerint "újra meg kell nyitni" a tavaly ősszel a sajtóban lezajlott vitát

Surányi György

korábbi és

Simor András

jelenlegi jegybankelnök között, amely a monetáris politika eszközeiről és céljairól szól. Orbán Viktor hangsúlyozta: a monetáris politika "a lassú mozgású sportok közé tartozik", vagyis nyugodtság kell hozzá, nem "rángatással" kezelni. A miniszterelnök azt is hangsúlyozta: tévesek azok a sajtóhírek, miszerint a kormány az inflációs cél emeléséről döntött volna. Orbán Viktor az uniós állam- és kormányfők pénteki brüsszeli csúcstalálkozóján született energiapolitikai döntéseket áttörésnek és nagy magyar sikernek nevezte. A miniszterelnök kiemelte: döntés született az uniós energiapiac egységesítésének és a függőségek megszüntetésének felgyorsításáról is. Magyarország ezek hatására is néhány éven belül a Fekete-tenger, a Balti-tenger és az Adria felől is rendelkezni fog energiaellátási lehetőséggel, és ezzel "egy óriási csapdából fog kiszabadulni". Orbán Viktor hozzátette: hamarosan döntés születik a Paksi Atomerőmű új blokkjának megépítéséről is, amely a régivel együtt képes lesz ellátni Magyarország áramigényének 60 százalékát. A miniszterelnök elmondta azt is, hogy februárban nagyszabású programot hirdet meg a kormány, amely a gáztüzelésű kazánokról a vegyes tüzelésű kazánokra való átállást támogatja majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.