Közélet

Növekedett az idegenrendészeti eljárások száma a Dél-Alföldön

Növekedett az idegenrendészeti eljárások száma a Dél-Alföldön

2011. február 14., hétfő
Növekedett az idegenrendészeti eljárások száma a Dél-Alföldön

Az előző esztendőhöz képest 2010-ben jelentősen növekedett az illegálisan Magyarországra érkező külföldiekkel szemben a dél-alföldi régióban indított idegenrendészeti eljárások száma - közölte Petrik Orbánné, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatóságának vezetője hétfőn Szegeden.

Tavaly 1024 illegális - főként a zöldhatáron keresztül érkező - migránssal szemben intézkedtek a regionális igazgatóság munkatársai - mondta az igazgató a szervezet 2010-es munkáját értékelő sajtótájékoztatón. Hozzátette: ez egyharmados növekedés az előző évhez képest. Több mint duplájára, 701-re emelkedett a kiutasítottak száma, közülük csaknem ötszáz embert idegenrendészeti őrizetbe kellett venni. A tavaly Magyarországról kitoloncolt 563 személy több mint felével – 279 fővel - szemben is a Dél-Alföldön jártak el - tudatta az igazgató. A menekültügyi eljárások száma - részben a szerbiai állampolgárok számára bevezetett vízummentesség következtében - jelentősen csökkent, tavaly 1430-an folyamodtak menekültstátusért a régióban. A kérelmezők összetétele is változott: míg 2009-ben jellemzően nagycsaládos koszovóiak jelentkeztek, tavaly már a legtöbben egyedülállóként és Afganisztánból érkeztek, több mint száz, menekültstátusért folyamodó pedig palesztinnak vallotta magát - mondta

Petrik Orbánné

. A legális bevándorlásról szólva az igazgató kifejtette: a régióban regisztrációs igazolást kérő uniós polgárok legnagyobb része itt dolgozó román állampolgár, sokan a kecskeméti Mercedes gyár német munkavállalói, s jelentős számban vannak a Szegedi Tudományegyetemen tanuló külföldi diákok is. Az igazgatóság három - szegedi, kecskeméti és békéscsabai - irodáján tavaly 19 ezer ügyfél fordult meg. A szakember hangsúlyozta: minden ügyben a jogszabályoknak megfelelően, de humánusan igyekeznek eljárni, így gyakorta előfordult, hogy idős vagy beteg embereket az otthonukban vagy a kórházban kerestek föl.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.