Közélet

Megint a válság a téma

Megint a válság a téma

2011. február 26., szombat
Megint a válság a téma

Az európai parlamentek költségvetési bizottsági elnökeinek budapesti találkozója nemcsak szakmai hozadékát tekintve, hanem hangulatában is sikeres - mondta a tanácskozást vezető Nyikos László, az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának elnöke a pénteki konferencia szünetében - írja az InfoRádió.

Nyikos László

tájékoztatása szerint a konferencia a második ilyen rendezvény, amelyet Magyarország EU-elnöksége alatt megtart. Kiemelte, hogy csaknem minden tagállam képviseltette magát a megbeszélésen, és részt vett több tagjelölt állam delegáltja is. A konferencia egyik központi témája volt az Európai Unió válságból való kilábalását vezérlő EU2020 stratégia irányelveinek kérdése; az, hogy ezeket miként alkalmazhatják az EU 2014-2020 évi költségvetési ciklusában.

John Berrigan

, az Európai Bizottság pénzügyi stabilitásért és monetáris ügyekért felelős igazgatója szerint az Európai Unió eddig rendre reagált a válság fejleményeire, de sosem ment a problémák elébe. Most olyan koherens megoldást kell találni, amely megfelelő iránymutatást ad az EU jövőjét illetően és megnyugtathatja a piacokat - húzta alá. Az igazgató reményét fejezte ki, hogy ebben a kérdésben sok minden kiderülhet az Európa Tanács márciusi ülését követően.

Becsey Zsolt

, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára hangsúlyozta: fontos a nemzeti parlamentek szerepe a költségvetési tervezésben, és a végrehajtás ellenőrzésében is. Most másfél éves vita következik a következő pénzügyi irányelvről, a pénteki budapesti konferencián elhangzottakról az Európai Bizottságot és a Tanácsot is tájékoztatni fogják - fűzte hozzá. Az államtitkár szerint a következő költségvetési időszakban nem lehet "első- és másodrendű" tagállamok között különbséget tenni, 2013 után meg kell szűnnie a "kettős piaci mércének". A forrásokat minden tagállam számára elérhetővé kell tenni, nem csak a legfejlettebbeknek - emelte ki Becsey Zsolt. A konferencia másik hangsúlyos témája az európai pénzügyi stabilitás kérdése volt.

Szász Károly

, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke úgy vélekedett, a válságra jobban fel lehetett volna készülni, ha az egyébként jól működő mikrofelügyelet nem lett volna elszigetelve a makrofelügyelettől. A pénzügyi közvetítő rendszer elemei - különböző bankok, biztosítók, befektetési vállalkozások - önmagukban lehet, hogy jól működtek, és megfeleltek az előírásoknak, mégis a bennük külön-külön felhalmozódott kockázatok a rendszer egészében már kezelhetetlenné váltak - fejtette ki a PSZÁF elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.