Gazdaság

Megálljt parancsolnak a hipermarketeknek

Megálljt parancsolnak a hipermarketeknek

2011. február 16., szerda
Megálljt parancsolnak a hipermarketeknek

A tavaly kivetett, közel 60 milliárd forintos különadó után a kormány újabb megszorítást tervez a hipermarketekkel szemben. A kereskedelmi és iparkamarákról szóló, a kormány elé ma kerülő törvényjavaslat szerint a kamarák beleszólhatnának az 500 négyzetméter feletti kereskedelmi egységek építésébe – tájékoztat a Magyar Hírlap.

A 2500 négyzetméternél kisebb alapterületűek felhúzásába a területi, az afölöttiekébe pedig az országos kamarák döntenének. A jogszabály szerint ezentúl csak az illetékes kamarák beleegyezésével adhatna ki az önkormányzat kereskedelmi egységekre vonatkozó építési engedélyt. A jelenlegi jogszabályok szerint az önkormányzat saját hatáskörében dönt építési engedélyek kiadásáról. A kis alapterületűek kiépítésénél a civil fórumok mondhatták el véleményüket, a nagyobbaknál pedig az illetékes önkormányzati tanács emelhette fel a szavát. A cél az volt, hogy az uniós normáknak megfelelően csökkentsék az engedélyezési adminisztrációt. A készülő kamarai törvény ezzel némileg szembe megy.

Véget érhet a terjeszkedés

A jogszabály újabb frontot nyitna a kiskereskedelemben szembenálló felek között. A kamarákban ugyanis rendszerint a kisvállalkozók, illetve egy-egy kereskedelmi lánc konkurensei képviseltetik magukat, amelyek nyilvánvalóan nem szeretnék, hogy más cégek is megjelenjenek a területükön, még ha egy-egy városnak jól jönne is a nemzetközi lánc munkahelyteremtő ereje, iparűzési adója - írja a Napi Gazdaság. Ez természetesen a külföldi mellett a magyar áruházláncokat is érintené, az ő terjeszkedésüket hatékonyabban meg tudná gátolni a konkurencia. Annyi a kikötés, hogy a tervezett beruházások felett csak akkor lehet pálcát törni, ha azt az illetékes kamarák egységes szempontrendszer szerint vizsgálták meg. A jogszabály szerint a szempontokat az országos kamara állítja össze. A terjeszkedés meggátolása újabb csapás lenne a hipermarketekre a tavaly bevezetett és rájuk kivetett, évi durván 60 milliárd forintos különadó, a hipermarketadó után. Ez alól azonban a magyar tulajdonú áruházláncok (CBA, Reál, Coop) kibújhattak, vagy legalábbis részlegesen tehermentesítette őket a kormány. Ennek kapcsán, a szabad verseny elvének megsértésére hivatkozva az EU már vizsgálatot rendelt el. (Forrás:

Magyar Hírlap Online

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.