Közélet

LMP: a nagy pártoknak nem érdeke az átláthatóság

LMP: a nagy pártoknak nem érdeke az átláthatóság

2011. február 22., kedd
LMP: a nagy pártoknak nem érdeke az átláthatóság

Az LMP szerint az igazi törésvonal nem a jobb- és baloldal politikai érdeki között van Szegeden, hanem az átláthatóságban érdekeltek, és az átláthatóságban nem érdekelt politikai elit közt. A párt szerint ha ez nem így lenne, akkor a tavaly októberi közgyűlésen elfogadták volna a képviselők Szentistványi István rendeletmódosítását, amely megszüntette volna annak lehetőségét, hogy az egyszer már benyújtott előterjesztéseket az előterjesztő napirend előtt a közgyűlés jóváhagyása nélkül visszavonhassa.

Az LMP szegedi önkormányzati képviselője épp azért terjesztette volna be ezt a módosítást, hogy elkerülhető legyen a jövőben az előterjesztések napirend előtti önkényes visszavonásának a lehetősége, amely a párt közleménye szerint teret ad a politikai manipulációra, és növeli annak veszélyét, hogy a valódi döntések a nyilvánosság kizárásával szülessenek meg. Amint arról beszámoltunk,

legutóbb Botka László „használta” az előterjesztés visszavonásának lehetőségét politikai fenyegetésre

, melyre rögvest érkezett is

a Fidesz reakciója

.

Az LMP közleménye

„Városunk polgármestere nyilvánvalóvá tette: ha az általa előterjesztett városi költségvetési tervezetet a közgyűlési többség jelentős mértékben módosítani akarja, akkor ő visszavonja azt. Ennek következtében pedig – mivel a város költségvetés nélkül marad – hamarosan előrehozott választásokra kerül majd sor. A közgyűlés jobboldali „vezetői” előbb üres fenyegetőzésnek nevezték az elhangzottakat, majd kijelentették, hogy az ő jogi álláspontjuk szerint ilyen esetben csak a polgármestert kell majd újraválasztani, a közgyűlést pedig nem. Ez a helyzet nem állhatott volna elő, ha az október 27-i közgyűlés Fideszes és MSZP-s képviselői elfogadják az LMP képviselőjének,

Szentistványi Istvánnak

azt a rendeletmódosítási javaslatát, amely megszüntette volna annak lehetőségét, hogy az egyszer már benyújtott előterjesztéseket az előterjesztő napirend előtt a közgyűlés jóváhagyása nélkül visszavonhassa. Ők azonban nem ezt tették, hanem jelezték: ha az LMP nem vonja vissza előterjesztését, akkor azt egyhangúlag leszavazzák. Miért is fontos ez a lehetőség a két erős frakciónak a közgyűlésben? Talán pont azért, mert az előterjesztések napirend előtti önkényes visszavonásának a lehetősége teret ad a politikai manipulációra, és növeli annak veszélyét, hogy a valódi döntések a nyilvánosság kizárásával szülessenek meg. Az átláthatóság feltételeinek megteremtése pedig sajnos Szegeden szemmel láthatóan egyik nagy pártnak sem érdeke. Nem csoda, hogy a helyi Fidesz sem szavazta meg az előterjesztésünket, hiszen azóta már ők is éltek azzal a lehetőséggel, amit benyújtott előterjesztésünkkel szerettünk volna kizárni. A polgármester legutóbbi bejelentése könnyen lehet, hogy olyan helyzethez vezet, amelyben a két nagy párt végül a színfalak mögött egyezik ki a város költségvetését illetően. Így a témával kapcsolatos valódi érvek, ellenérvek nem a közgyűlésen, a város nyilvánossága előtt kerülnek majd szembe egymással, hanem a háttéralkukban érvek helyett érdekek döntenek. Sokak véleményéhez hasonlóan szerintünk is üdvözlendő volna, ha együtt tudna működni egymással városunk szocialista polgármestere és a közgyűlés jobboldali többsége, a város érdekeit tartva szem előtt. Egy ilyen együttműködés azonban kizárólag akkor szolgálja ténylegesen Szeged érdekét, ha átlátható folyamattá változik. Ha azonban mind a két oldal tovább folytatja a mostani, marketingre épülő politizálást, sokan élhetnek majd a gyanúperrel, hogy mindez nem a köz javát, hanem valami egészen mást (más érdekeket) szolgál. Az igazi törésvonalak nem feltétlenül ott vannak, ahol el szeretnék azt velünk hitetni – azaz például jobb-bal viszonylatban –, hanem sokkal inkább más vonalak mentén. Például az átláthatóságban érdekeltek, és az átláthatóságban szemmel láthatóan nem érdekelt politikai elit közt”– olvasható a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.