Gazdaság

Lassú lesz a kilábalás a gazdasági válságból

Lassú lesz a kilábalás a gazdasági válságból

2011. február 15., kedd
Lassú lesz a kilábalás a gazdasági válságból

Csöpögtetve adja elő gazdaságpolitikáját a kormányzat, ebben nincs semmi újdonság - nyilatkozta Csaba László egyetemi tanár, közgazdász a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában.

A szakember nem is várja tíz-tizenöt évre szóló koncepciók bejelentését, mivel úgy látja: a széles koalíciót összefogó kormányoldalon belül a legtöbb területen egyelőre többféle koncepció küzd egymással. Ami pedig eddig technikai kérdés volt, azok közül mára sok politikai kérdéssé lett, például Budapest és kerületeinek viszonya - hangoztatta

Csaba László

. Úgy látja: a gazdasági bajokból való kilábalás viszonylag lassú folyamat lesz, szerinte ezt az egy héttel ezelőtti országértékelőjében a miniszterelnök is érzékeltette. Csaba László kijelentette: a 2014-re ígért lendületesebb növekedés összhangban van a piac várakozásaival, a munkahelyek is ebben az időszakban kezdhetnek majd lendületesebben szaporodni. “Hónapok óta megfigyelhető, hogy a gazdasági elképzeléseket csöpögtetve adja elő a kormányzat, ebben nincs most már újdonság. A nemzetközi piacok pedig egészében el vannak foglalva a görög, az ír, a portugál válsággal – ennek kapcsán némileg háttérbe szorultunk, ami nekünk jó hír” - nyilatkozta Csaba László egyetemi tanár, közgazdász, a kormányfő hétfői parlamenti beszédét értékelve. Miért halasztódik a reformcsomag bejelentése, amivel a kormányfő hétfőn mondott parlamenti beszéde alapján március közepén áll majd elő a kabinet? - kérdezte a Közbeszéd Csaba László úgy látja: bizonyára lesz majd egy konvergencia-program számokkal, hiszen ezt az Európai Unió előírja számunkra; az európai szemeszter keretében (az uniós tagállamok makrogazdasági és költségvetési politikáját összehangoló új uniós koordinációs rendszer – a szerk.) a költségvetésben mindenképpen kell tenni egy középtávú kitekintést legkésőbb márciusban.

Koncepciók küzdelme folyik?

Másfelől nézve, a “dolgok érdemét tekintve”, Csaba László azt állítja: itt egy küzdelem folyik, a jelenlegi kormányerők széles koalíciót jelenítenek meg, amiben nagyon sokféle szempont ütközik egymással. “Ami korábban nem pártpolitika volt, most azzá vált. Egyszerű példa Budapest és a kerületek viszonya, ami korábban technikai kérdés volt, most pártpolitikai kérdéssé válik. Emiatt nem várok olyan típusú nagy reformokat, hogy valaki azt mondja: az egészségügyben, az oktatásban az elkövetkező tizenöt évben ezt vagy amazt szeretnénk majd csinálni” - érvelt az egyetemi tanár, hozzátéve: az ilyen jellegű felvetések elindultak majd visszapattantak. Többféle koncepció küzd egymással minden területen, nincs egyértelmű elképzelés – fejtegette Csaba László, aki szerint az intézkedések csöpögtetésével “egyfajta kormányzati minimum” jön létre.

Csak lassan teremtődnek majd új munkahelyek

Az egymillió új munkahely egy normatív vízió, ami azzal függ össze, hogy a magyar társadalomban 1,2 millióval kevesebben dolgoznak, mint a hasonló nagyságú Csehországban – ezen valóban változtatni kell – mondta kérdésre reagálva a közgazdász professzor. A munkahelyteremtés lehetséges menetéről Csaba László azt vallja: ezzel kapcsolatban talán túlzott várakozások voltak a társadalom részéről. A kormány ugyanis maga nemigen tud munkahelyeket teremteni, a mikro- és kisvállalkozások pedig akkor lesznek majd képesek erre, miután lendületesen elkezd bővülni a belső piac – ez pedig 2014 környékére várható. Addig valószínűleg együtt kell élni azzal, hogy sokan lesznek munka nélkül – hangzott az érvelés. A közmunka-programokról Csaba László úgy vélekedett: az előző kormányok az ezzel kapcsolatos tartalékokat már jelentős részben kihasználták. “Nem nagyon látom azokat a lehetőségeket az állami foglalkoztatásban, ami jelentős és produktív munkát tudna teremteni. A családi és mikrovállalkozások és az önfoglalkoztatás terén vannak tartalékok. Ezeken a területeken tovább kellene deregulálni, békén hagyni egy csomó mindenkit, nem kéne talán olyan keményen fellépni a feketegazdaság ellen, és akkor teremtődnének munkahelyek” - vázolta Csaba László. Összegzésként azt mondta: óvatosnak kell lenni a fogalmazásban, ő maga nem hinné, hogy nagy számú munkahelyet lehetne a mostani ciklusban létrehozni. A közgazdász szakember kijelentette: a miniszterelnök az egy héttel ezelőtti országértékelő beszédének azzal a mondatával, miszerint a disznóvágást nem lehet a disznótorossal kezdeni, mindenki számára egyértelművé tette, hogy naivitások voltak azok a korábbi elképzelések, miszerint fél-egy éven belül öt-hét százalékos növekedési pályára állunk. Le kell küzdeni az adósságteherből és a sok minden másból adódó nehézségeket, ez pedig egy lassú folyamat. A 2014-re ígért lendületesebb növekedés pedig összhangban van a piac várakozásaival. “Ha sikerülne akár kis lépésekben is előre menni, ez közelebb vinne a dolgokhoz” - szögezte le Csaba László a Közbeszéd stúdiójában hétfő este. (Forrás: Duna Televízió Pintér Attila, felelős szerkesztő.)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.