Közélet

Kutatóegyetemi rektorok tiltakoznak az intézményüket érintő zárolások miatt

Kutatóegyetemi rektorok tiltakoznak az intézményüket érintő zárolások miatt

2011. február 25., péntek
Kutatóegyetemi rektorok tiltakoznak az intézményüket érintő zárolások miatt

Kutatóegyetemi rektorok tiltakoznak a felsőoktatási intézményeket érintő zárolások miatt, a pénteken az MTI birtokába került, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek küldött levél szerint a zárolás mértékét aránytalannak, és az intézmények működését súlyosan veszélyeztetőnek tartják.

A levélben - amelyet az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Műegyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem rektora írt alá - tiltakoznak az intézményeik "felelősségteljes gazdálkodását semmibe vevő, teljesíthetetlen határidő ellen". Mint kiemelik, megítélésük szerint a fűnyíróelv alapján elrendelt zárolás erősen megkérdőjelezi a minisztérium elkötelezettségét a felsőoktatás minőségi kritériumok alapján történő átalakítására. Álláspontjuk szerint a zárolandó összegek megállapításánál minőségi szempontokat láthatóan nem vettek figyelembe. Kifogásolják, hogy a tárca illetékesének február 18-án kelt levele az írta elő, hogy a megadott összegeket előirányzatonkénti bontásban, az intézmény 2011. évi működési tervével kiegészítve február 21-ig kellett volna megadni. Mint közölték: a kért intézkedési tervet február 28-ig tudják elkészíteni. A zárolás mértéke olyan intézkedések sorát teszi szükségessé, amelyek érinthetik az intézményfejlesztési terveket. A felsőoktatási intézményeket érintő zárolásokkal március 3-án rendkívüli ülésen foglalkozik a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács.

Kis Papp László

, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke az MTI-nek csütörtökön azt mondta, hogy a kormányzati 250 milliárdos zárolásból a szaktárcát 39 milliárd, azon belül a felsőoktatási intézményeket 13 milliárd érinti. Ennek előteremtése néhány intézménynek komoly gondot jelenthet, s a vidéki kisebb főiskoláknál akár likviditási gondok is előállhatnak - jegyezte meg. A zárolások a szociális juttatások mellett az infrastrukturális fejlesztéseket is érinthetik. Azt semmiképpen sem szeretnék, ha aktív munkaerőt bocsátanának el a felsőoktatási intézményekből, ezért azt javasolják majd, hogy a működési költségeken takarékoskodjanak. A Magyar Közlöny február 11-ei számában jelent meg az államháztartási egyensúly megőrzéséhez szükséges intézkedésekről szóló miniszterelnöki rendelet, amely intézkedik a stabilitási alap létrehozásáról. A kormány az irányítása alá tartozó szervezeteknél február 23-ai hatállyal 187 milliárd forint zárol: a legtöbbet a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnál, több mint 39 milliárd forintot, majd 34,9 milliárd forinttal a Belügyminisztérium következik. A közlések szerint a stabilitási alap célja, hogy megvédje Magyarországot az előre nem látható külső gazdasági eseményektől úgy, hogy az idei költségvetést semmilyen körülmények között ne kelljen módosítani. A kutató-elitegyetemi és kiváló egyetemi címeket tavaly áprilisban adta át

Bajnai Gordon

akkori kormányfő. Az első alkalommal odaítélt, három évre szóló elismerésekben a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A kutató-elitegyetemi cím automatikusan nem eredményez többlettámogatást, ez csak egyik, de meghatározó feltétele az európai uniós források megpályázásának.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.