Egyetem

Károsítják a keringési rendszert az üdítőitalok

Károsítják a keringési rendszert az üdítőitalok

2011. február 12., szombat
Károsítják a keringési rendszert az üdítőitalok

Még a diétás üdítőitalok is károsítják a szív- és érrendszert - állapították meg amerikai kutatók. Azok, akik naponta fogyasztanak valamilyen kalóriaszegény üdítőitalt, nagyobb eséllyel kapnak szélütést, szívinfarktust vagy szenvednek egyéb vérkeringési problémáktól.

A kutatók összesen 2564 embert vontak be vizsgálatukba. A több mint kilenc éven át tartó tanulmány során kiderült, hogy a diétás üdítők szerelmeseinek 61 százalékkal nagyobb esélyük van az érrendszeri problémákra, mint azoknak, akik nem fogyasztanak ilyen italokat. A jelenség magyarázatára a tudósok nem tértek ki. "A keringési problémák elkerülésének tehát nem a legjobb módja a cukrozott italok helyett a diétás üdítők fogyasztása" - fejtette ki

Hannah Gardener

, a Miami Egyetem kutatója az Amerikai Szívtársaság szerdai közleménye szerint. A kutatók tanulmányukat a Los Angeles-i Nemzetközi Stroke Konferencián mutatták be. A vizsgálat során összesen 559 véredény-károsodást regisztráltak, figyelembe véve olyan tényezőket is, mint a sport, dohányzás, alkoholfogyasztás és a napi kalóriabevitel. De nemcsak a diétás üdítő, hanem a só is károsítja az ereket - mutattak rá a kutatók egy másik, összesen 2657 résztvevővel lezajlott vizsgálatuk eredményeképpen. Azoknak, akik naponta több mint tíz gramm sót fogyasztanak, kétszer annyi esélyük van a szélütésre, mint a négy gramm alatti mennyiségben sót fogyasztóknak. Az amerikai egészségügyi hatóságok javaslata szerint naponta legfeljebb hat gramm só táplálékkal történő felvétele elfogadható. Ez a mennyiség nagyjából egy teáskanálnyi sót jelent.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.