Gazdaság

Infláció felett emelkedő élelmiszerárak

Infláció felett emelkedő élelmiszerárak

2011. február 21., hétfő
Infláció felett emelkedő élelmiszerárak

Világszerte rekordot döntenek az élelmiszerárak, a szakértők további 20 százalékos emelésre számítanak - írja az InfoRádió.

Bár a világ 20 vezető országai, az úgynevezett G20-ak mostani találkozója előtt a Reuters hírügynökség azt írta, hogy az egyik fő téma az élelmiszerek és alapanyagok drágulása lesz, a hírekből annyi derült ki, hogy a húszak soros francia elnöksége szeretné, ha a novemberi találkozóig előrébb lépnének a nyersanyagárak elszabadulása elleni küzdelemben. A Világbank szerint az élelmiszerárak veszélyes szinten vannak, és a politikai-társadalmi stabilitást veszélyeztetik. Az MTI korábbi háttéranyaga szerint a közel-keleti, illetve észak-afrikai országokban kialakult helyzet miatt rekordokat döntöttek a nyersanyagárak. A gyapot, a kávé, a kakaó ára döntött csúcsot, drágul a kőolaj, a búza és a kukorica is. A hírügynökség anyaga szerint a spekuláció is szerepet játszik az áremelkedésben. Több helyen az időjárás is veszélyezteti a termést. Itthon az élelmiszerárak az éves infláció felett emelkedtek, átlagosan 6,4 százalékkal. Tavaly januárhoz képest a liszt ára több mint 30 százalékkal emelkedett, és megközelítette ezt a mértéket az úgynevezett idényáras élelmiszerek - a friss zöldség és gyümölcs - ára is. A sajt és a cukor ára csaknem 10 százalékkal nőtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.