Közélet

Fidesz-KDNP: Felmerül a jegyző felelőssége is

Fidesz-KDNP: Felmerül a jegyző felelőssége is

2011. február 24., csütörtök
Fidesz-KDNP: Felmerül a jegyző felelőssége is

Bohács Zsolt, a szegedi Fidesz-KDNP frakció vezetője és Póda Jenő gazdasági tanácsnok az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünk részére az elmúlt napok költségvetési tárgyalásai, vitái kapcsán.

Felmerül a jegyző felelőssége is

A Fidesz-KDNP negyvenkét módosító indítványból többet visszavon (valószínűleg kilencet), illetve néhányat átdolgoz, több mint harmincat fenntart. Nem akarunk elmerülni a részletekben, jó és fenntartható költségvetést szeretnénk. Ezért elengedtük a fülünk mellett az újabb provokációt is. A költségvetés megalkotására összpontosítunk, de azért megvizsgáljuk a folyamatban a jegyző felelősségét is. A benyújtás előtt több fordulóban volt előzetes egyeztetés a költségvetésről, ekkor az éppen aktuális állásnak megfelelő táblázatokat kaptunk, megbeszélést folytattunk. Mint utóbb kiderült, ezek a táblázatok nem voltak teljesek, esetenként releváns információk hiányoztak, közel sem tartalmaztak minden szükséges adatot (például az éven túli áthúzódó hatások kapcsán). Amit Botka polgármester „törvénysértő módosítónak” tart, azok így túldramatizáltak és eltorzítják a valóságot. Azért vontuk mégis azokat vissza, mert nem ezen akarunk vitatkozni, hanem a valódi szándékra rátapintani: hajlik-e a Botka László valódi tartalmi egyezségre, vagy diktátumnak tekinti (vö. diktátor) a beterjesztett javaslatát, azaz vagy ez vagy semmi. A kérdéses és vitatható módosítók számszaki vitája az apparátus állításán alapul. Annak az apparátusnak az állításán, amelyik információt tartott vissza, illetve szelektív volt az együttműködési készsége. Az alpolgármester minapi közleménye törvénysértéseket említett. A másnapi Pénzügyi Bizottság ülésén a jelenlevő köztisztviselők (jegyzői iroda és közgazdasági szakiroda) nem jeleztek törvényességi aggályt, bár kötelességük lett volna, ha ilyet észlelnek. Ezután a tárgyaláson a polgármester bemutatta a „törvénysértéseket”. A mai napon a Vagyongazdálkodási Bizottság napirendre vette és tárgyalta a költségvetést. Az apparátus jelenlevő képviselői ismét nem jeleztek törvénysértést. Ez világosan alátámasztja a korábbi sejtéseket: vagy az apparátus információt tartott vissza és ezzel politizált, azaz egy játszma részese volt vagy a polgármester folyamatosan nem mond igazat. Mindkettőjüknek nem lehet egyszerre igaza! Súlyos helyzet és súlyos szavak, de ez történt. Mindez persze elfogadhatatlan lenne az apparátus részéről, a polgármester részéről nem lepődünk meg. Ebben a folyamatban az apparátus kapcsán folyamatosan voltak rossz tapasztalataink, egészen odáig, hogy volt, aki titokban bevallotta, hogy bizonyos képviselőcsoportbeli képviselőnek nem adhat információt, módosítói elkészítésében nem segíthet. Most sem lehet azonban általánosítani, többen többféleképp viselkedtek, tisztelet a pár kivételnek. A fő folyamat lényegét azonban nem ők határozták meg. Természetesen ez újabb provokáció volt a városháza részéről, de most is azt képviseljük, hogy nem hagyjuk magunkat provokálni: érdekeltek vagyunk egy jó és fenntartható költségvetés elfogadásában. A véleményünk nem változott: a benyújtott költségvetés nem vállalható, a módosító indítványok elfogadásán múlik a holnapi sorsa.

Szeged, 2011. február 24.

Bohács Zsolt frakcióvezető Póda Jenő gazdasági tanácsnok

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.