Egészség

Egyre többen kerülnek influenzával az intenzívre

Egyre többen kerülnek influenzával az intenzívre

2011. február 9., szerda
Egyre többen kerülnek influenzával az intenzívre

Hatvanöt új beteg részesült intenzív ellátásban influenzaszerű megbetegedés miatt a múlt héten, másfélszer annyi, mint az azt megelőző héten, míg a gépi lélegeztetést igénylő betegek száma csaknem a kétszeresére nőtt - közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) osztályvezető főorvosa szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Csohán Ágnes

elmondta, hogy az év ötödik hetében tovább emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma; becsült adatok szerint csak a múlt héten 57 ezren fordultak orvoshoz influenzás panaszokkal. A betegek közül a múlt héten 311 embert utaltak be kórházba, vagyis a korábbi adatokhoz viszonyítva a kórházi felvételek száma is a másfélszeresére emelkedett. A kórházba beutalt betegek csaknem negyede gyermek - tette hozzá a főorvos. A betegség előfordulását tekintve a legnagyobb változást a 3-5 évesek körében tapasztalták, közülük a múlt héten másfélszer annyi beteget regisztráltak, mint az előző héten. Az év ötödik hetében húsz légúti járványról érkezett jelentés az ÁNTSZ-hez. Ezek nagy része óvodákban és általános iskolákban fordult elő, de azok már gimnáziumi és kollégiumi közösséget is érintettek. A járványok összesen 11 megyében és a fővárosban fordultak elő. Baranya, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében három, Nógrád, Vas és Zala megyében két-két helyi járványról érkezett jelentés. További öt területen - Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében, valamint a fővárosban - egy-egy influenzaszerű megbetegedés közösségi halmozódását regisztrálták. A megbetegedési gyakoriság 2-2,5-szeresére nőtt az előző héthez viszonyítva Tolna, Borsod-Abaúj-Zemplén és Vas megyében - hangsúlyozta Csohán Ágnes. Az influenza miatt a legtöbbször Győr-Moson-Sopron és Tolna megyében fordultak orvoshoz, míg Bács-Kiskun és Csongrád megyében a legkevesebbszer. A főorvos kifejtette: a megbetegedések száma minden megyében átlépte a járványküszöböt, a járványügyi helyzet viszont minden megyében különböző. Azokon a területeken, ahol a leghamarabb kezdődött a járvány, ott lassan tetőzik, majd elkezd csökkenni a megbetegedések száma. Ez főleg a Dunántúlra vonatkozik. Az alföldi megyékben, Bács-Kiskun vagy Csongrád megyében lehet, hogy még ezután fog lényegesen emelkedni a megbetegedések száma. Csohán Ágnes elmondta, hogy a laboratóriumi vizsgálattal megerősített influenzás megbetegedések 92 százalékáért a pandémiás influenza A vírusa, 8 százalékáért pedig az influenza B vírusa volt felelős. Tehát továbbra is a 2009-es pandémiás influenzavírus a domináns kórokozó. A főorvos ennek kapcsán arra is kitért: azokban az országokban, ahol elvégezték az idei influenzaszezonban kimutatott vírusok részletes vizsgálatát, megállapították, hogy az ajánlott vakcinák védelmet nyújtanak mind az influenza H1N1 vírusa, mind pedig a B vírus ellen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.