Kultúra

Aki harmonikás akar lenni... + FOTÓK

Aki harmonikás akar lenni... + FOTÓK

2011. február 2., szerda
Aki harmonikás akar lenni... + FOTÓK
Változatos, mintegy három és fél órás műsorral léptek a szegedi nagyérdemű elé a Bálint Sándor Művelődési Házban hétfő este a Dél-alföldi Harmonikabarátok Klubjának tagjai. A klub szeretné visszaadni a becsületét ennek kiváló, méltatlanul mellőzött hangszernek. A Dél-Alföldi Harmonikabarátok Klubja 2010. május 31-én alakult meg. Szeretnék a harmonikát megismertetni a szegedi közönséggel fellépések szervezésével. Először tavaly július 2-án, az I. Szegedi Harmonikás Találkozón mutatták meg magukat, majd az eddig eltelt hét hónap alatt még hétszer léptek a közönség elé. A klub a Magyar Tartalékosok Szövetségének (MATASZ) önálló szervezete, mely a MATASZ és a Bálint Sándor Művelődési Ház közös fenntartásában működik. Tagjainak száma a megalakulás óta folyamatosan növekszik. A szervezet célja azon magán és jogi személyek összefogása, akik a harmonikát mint hangszert és a harmonikán megszólaltatható zeneműveket szeretik - szól missziós hitvallásuk.

Méltóbb helyre

Országosan nagyon kevés a harmonikás fellépési lehetőségek száma - nyilatkozta portálunknak Bánki András, a klub elnöke. "Ezért kénytelenek vagyunk mi fellépési lehetőségeket találni, illetve szervezni - ezért gondoltunk a Harmonikás Minifesztiválra is." Szeptemberben egy nagyobb fesztivált is terveznek, amelyre neves harmonikásokat szeretnének meghívni, akár külföldről is. Szegeden néhány évvel ezelőtt még működött harmonikaoktatás, de érdeklődés hiányában az utolsó harmonikatanár is elköltözött a Tisza-parti városból. Ezért a klub vállalta fel a hangszer tanításának feladatát. "Még gyerekcipőben jár a kezdeményezésünk, jelenleg két harmonikás kislányunk van, ők is felléptek a minifesztiválon" - mesélt az utánpótlásról az elnök. Egy elfogadható tudáshoz egyébként körülbelül két év tanulás kell. Ma a gitár, a hegedű és a zongora a slágerhangszerek, de a korábbi szocialista rendszer kultúrájában sem kapott helyet a harmonika - panaszolta Bánki András. Nem lehet ugyanakkor azt állítani, hogy teljesen hiányozna a harmonika a magyar zenei palettáról, hiszen Tabányi Mihály is jelentetett meg CD-t, vagy Orosz Zoltán szintén a harmonikával hódít. "Ettől függetlenül megbecsültségében még mindig nem azon a helyen van, ahol ennek a hangszernek lennie kellene. Nemcsak a 'Kiskút, kerekeskutat' lehet vele eljátszani, mint ahogy ezt a minifesztivál fellépői is bizonyították, akik előadásában komolyzenei darabok és régi világslágerek is felhangzottak" - hangsúlyozta a harmonikás klub vezetője.

Önálló gondolkodó végtagok

Ezt a hangszert az élete végéig tanulja az ember. Mint minden hangszernél, alapkövetelmény itt is, hogy a tanulni vágyónak ne legyen botfüle - bár mondják, hogy eleve botfülű nincs is talán. Sok lemondást, szorgalmat igényel. A harmonika speciális hangszer, ötféle dologra kell figyelni a játéknál. Az ember nem látja rendesen a jobb kezét, és egyáltalán nem a bal kezét - mindkét végtagnak meg kell tanulnia külön gondolkodni. A fújtató kifele és befele működik, egy hangot két síp szólaltat meg. Ezek hangerejét a húzás-nyomás határozza meg - magyarázta a hangszer működési elvét Bánki András.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.