/

A világ éjszakai arca a Fekete Házban

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Helyi Csoportjának szervezésében a világ éjszakai arcát bemutató, a „The World At Night” nevű projekt keretében nyílt asztrotájkép vándorkiállítás a Fekete Házban.

A 2009-es Csillagászat Nemzetközi Éve alkalmából létrejött tárlatot a közönség először Párizsban láthatta, és azóta mintegy harminc országba jutottak már el a képek. Hazánkban a Magyar Nemzeti Múzeumban debütált, majd a Magyar Csillagászati Egyesület segítségével országos útra indult. A csillagászati és földrajzi szemléletű fotózási stílust egyesítő, nappalról ismerős tájakat, városokat, nevezetességeket csillagos égi háttérrel, égitestekkel együtt bemutató képekből összeállított kiállítást pénteken Szatmáry Károly egyetemi docens, a Szegedi Csillagvizsgáló vezetője és Tóth István történész, a Fekete Ház igazgatója nyitotta meg.
„A legjobbnak tartott asztrotájkép-fotósokat összefogó szervezet, a TWAN jelenleg 32 tagot számlál” – mondta el portálunknak Ladányi Tamás, a szervezet magyar tagja. „A kiállítás anyagához mindenki magával hozta nemzetének kulturális örökségét és egyéni fényképezési stílusát. Így megtekinthetjük az amerikai nemzeti parkok felett átívelő Tejutat, iráni, török tájak, a világ nagy obszervatóriumainak látványát csillagos égi háttérrel, az UNESCO-világörökségek éjszakai arcát, és a szemünknek kedves hazai tájakat is.”
A kiállítás különlegessége, hogy minden hétköznap 16 órakor, hétvégén pedig 11, 13, illetve 15 órakor – csoportok esetén külön időpontban is – tárlatvezetést tartanak az MCSE tagjai. Természetesen a kiállítás megtekinthető enélkül is, azonban ajánlott a részvétel, hiszen egyrészt sok hasznos és érdekes információval lehet gazdagodni egy-egy ilyen bemutatón, kérdéseket lehet feltenni, másrészt a tárlatvezetésből befolyó bevételt teljes egészében a szegedi csillagászati élet támogatására használják fel.
A kiállítást március 31-ig tekinthetik meg a Somogyi Béla utca 13. alatti Fekete Házban.

no images were found

Előző sztori

Nyárig leér az M5-ös Belgrádig

Következő sztori

Friss Rádió88-as bulifotók a SZEGEDma.hu-n